Salajul balnear revine la viata

Magazin Salajean 30 iunie 2008 0

Salajul balnear revine la viata

Cu patru statiuni balneoclimaterice active, dintre care trei recent renovate si una in plin proces de modermizare, judetul nostru pare a-si reveni din punct de vedere… balnear.

Bizusa, singura in grija statului

Statiunea Bizusa, respectiv hotelul de doua stele Ceres de aici, este singurul pe care statul roman a fost capabil sa-l mentina in viata. De altfel, hotelul este singurul din judet inclus pe lista Casei Nationale de Pensii pentru acordarea de bilete subventionate de tratament pensionarilor. Hotelul are 75 de locuri de cazare si mergem cu o ocupare de 100 la suta tot timpul anului, din care 90 la suta sunt pensionari cu bilete subventionate. Recent, am renovat intreg amplasamentul, declara Sorin Bara, directorul hotelului.

Apele de la Bizusa sunt sulfatate bicarbonatate, cloro-magneziene, sodice, hipotone si atermale. Factorii terapeutici de aici permit oferirea tratamentului balnear si de recuperare pentru afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni ginecologice, ale tubului digestiv si ale sistemului nervos periferic. Dintre procedurile terapeutice folosite la Bizusa amintim: bai calde cu apa sulfuroasa la cada, bai galvanice, termoterapie, aerosoli, electroterapie, proceduri cu campuri magnetice de joasa frecventa, masaj terapeutic sau gimnastica medicala.

Broscaria, renascuta din cenusa

Cunoscuta si datorita sonoritatii numelui, dar si apei termale de aici, Broscaria din apropierea Simleului Silvaniei a renascut dupa ce a fost cumparata de un intreprinzator privat. Care, normal, a investit aici circa un milion de euro, din care o parte fonduri europene, si a realizat un adevarat sat de vacanta, cu 15 casute, bazin acoperit si descoperit si un hotel de trei stele, cu alte 15 camere. Succesul nu s-a lasat asteptat, bazinele fiind luate cu asalt la fiecare sfarsit de saptamana.

La Jibou, ca in gradina rai

Redeschise in 2005, tot ca urmare a unei investitii private, baile termale din Jibou, acum Complexul Turistic Eden sunt cunoscute pentru efectele terapeutice ale apelor sulfuroase, sulfate si clorurate, in tratarea afectiunilor hepato-biliare, gastro-intestinale si a reumatismului. Complexul de la Jibou are un hotel de trei margarete, cu sase camere, la care se adauga sapte casute, pentru cazare in sezonul cald. Doritorii au la dispozitie 21 de vani cu apa termala. Proprietara complexului, Viorica Buda, recunoaste ca si-ar dori o extindere a amplasamentului, in lipsa resurselor financiare o impiedica sa faca acest lucru. Singura oaza de speranta o reprezinta fondurile structurale dedicate dezvoltarii turismului.

Baile Boghis vor sa concureze cu Hajduszoboszl

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »