Salajul are trei puncte unde porcii de Craciun pot fi asomati

Magazin Salajean 5 decembrie 2007 0

Salajul are trei puncte unde porcii de Craciun pot fi asomati

In acest an, porcii de Craciun nu vor mai putea fi sacrificati dupa metodele traditionale fara a fi in prealabil anesteziati total, a informat, ieri, intr-o conferinta de presa, Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Salaj. Pentru ca Romania sa intre in randul tarilor din Uniunea Europeana, abatoarele vor trebui sa taie porcii pentru Sarbatorile de Craciun doar respectand normele pentru bunastarea animalelor in timpul sacrificarii. Mai exact, animalele vor trebui asomate, in judet fiind deschise trei puncte unde se poate realiza acest lucru: la Criseni, la Jibou si la Halmasd. Cu toate cerintele UE, insa, este putin probabil ca oamenii din mediul rural sa aplice aceasta masura, majoritatea lor preferand sa taie porcii la fel ca in anii trecuti, direct in propriile gospodarii si fara anestezie. Din pacate, nici examenul trichineloscopic nu mai este efectuat la nivelul la care se facea in anii trecuti, a spus Mircea Martin, din datele detinute de DSV Salaj reiesind si urmarea trista pe care o are nerespectarea acestei masuri, de altfel, obligatorii: numarul tot mai crescut al cazurilor de trichineloza in judet. Ignorarea examenului trichineloscopic este ingrijoratoare in codintiile in care parazitul Trichinela Spiralis afecteaza sanatatea umana, fiind transmisibil la om. In plus, testul costa doar 7 lei, suma pe care si-o permite orice familie, putand fi astfel evitate cazurile de imbolnavire. Directorul DSV Salaj a atras atentia ca este recomandat consumul de carne numai dupa tratarea termica a acesteia (prin gatire).

Campanii de vaccinare

In acelasi cadru, Mircea Martin a declarat ca in Crasna, Nusfalau, Hida, Jibou si Ileanda sunt deschise targurile de animale, putand fi achizitionate de aici toate animalele aduse spre comercializare, cu exceptia porcinelor. Cum in judet de desfasoara, in prezent, campania de vaccinare impotriva pestei, porcii de Craciun pot fi achizitionati doar de la abatoare sau pot fi cumparati doar pe raza localitatii de origine. Referitor la campanie de vaccinare impotriva pestei, directorul Martin a spus ca 70 la suta din 97.000 de capete – numarul total al exemplarelor porcine existente la nivel de Salaj – au primit deja vaccinul respectiv, actiunea urmand sa fie finalizata in saptamanile viitoare. Administrarea acestui vaccin este gratuita si obligatorie, a decdlarat Martin.

Potrivit sursei citate, un alt vaccin care se administreaza in prezent in Salaj priveste pseudopesta la pasari, fiind deja vaccinate 500.000 de exemplare din cele 700.000 existente in Salaj.

Echipele DSV Salaj au mai luat masuri si pentru vaccinarea vulpilor impotriva virusului turbarii. Astfel, in padurile din judet au fost amplasate 1.500 de momeli vaccinale. Si aceasta masura este una obligatorie, mai ales ca in Salaj, in ultimele 30 de zile, au fost depistate patru focare de rabie, in Jibou, Var, Banisor si Marca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »