Salajul are o Politie tanara

Magazin Salajean 16 ianuarie 2009 0

Salajul are o Politie tanara

Salajenii nu se dau in laturi cand e vorba sa-si puna uniforma fortelor de ordine, in special, a politistilor. In judetul Salaj, la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj exista 78 de functii vacante, din care 14 de ofiter politie, 61 de agenti politie si trei personal contractual. La finele anului 2008, procentul de ocupare a functiilor din statul de organizare era de 87,14 la suta. Dupa cum a precizat Iosif Ghiurca, inspector sef la IPJ Salaj, trebuie remarcat ca politistii au fost preocupati de perfectionarea pregatirii, fapt dovedit de numarul mare de agenti de politie cu studii superioare, de 30,44 la suta.

De altfel, pentru tinerii salajeni, ideea de a ocupa o functie de politist le surade. Si asta se deduce din raportul Politiei salajene pe anul 2008. In cadrul IPJ Salaj, in structura personalului, varsta medie a politistilor este de 36,55 ani. Datorita mutatiilor intervenite in randul angajatilor, ca loc de munca in cadrul inspectoratului, avem un personal tanar. De altfel, numarul femeilor reprezinta 12,68 la suta din totalul angajatilor, a afirmat comandantul sef Ghiurca.

Fenomenul disciplinar la nivelul inspectoratului a fost monitorizat in permanenta, punandu-se accent pe latura preventiva, in 2008 nefiind inregistrat nici un caz de coruptie interna. Totusi, pentru abateri de la normele de conduita, sase politisti au fost sanctionati disciplinar, toti agenti de politie. Unul a primit o penalizare de cinci la suta din salariu pentru doua luni si cinci agenti de politie au primit mustrari in scris, parte din acestea fiind rezultatul verificarilor celor 56 de petitii indreptate impotriva cadrelor. Solutionate in perioada analizata, au fost confirmate noua petitii, iar in cazul a trei dintre ele s-a declinat competenta de solutionare in favoarea parchetului. De altfel, doi agenti de politie au fost pusi la dispozitie ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale. In ceea ce priveste siguranta politistilor pe timpul executarii sarcinilor de serviciu, date fiind pregatirea fizica cores-punzatoare, cat si insusirea si aplicarea Manualului de bune practici a politistului de ordine publica, in perioada analizata s-a inregistrat un singur ultraj.

De asemenea, tot seful Politiei Salaj a afirmat ca, anul trecut, cladirea Inspectoratului de Politie Judetean Salaj a fost renovata in proportie de 40-45 la suta. Este un aspect pozitiv pentru masurile luate in judetul Salaj, deoarece, la nivel national, potrivit Politiei Romane, aproape 600 din cele 2.200 de posturi de Politie din tara sunt intr-o stare avansata de degradare. In concluzie, in Salaj avem politisti tineri intr-un sediu mai nou (renovat). O realizare!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »