Salajul are branduri turistice

Magazin Salajean 5 noiembrie 2007 0

Salajul are branduri turistice

Salajul are identificate branduri pentru dezvoltarea turismului, in conditiile in care Autostrada Transilvania va crea in acest sens patru puncte majore in judet. Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat intr-o conferinta de presa desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, ca in identificarea brandurilor respective s-a pornit de la elementele considerate specifice doar Salajului, nu si altor judete. Pentru prima data, putem discuta despre un material care propune in mod profesionist dezvoltarea turismului in Salaj, fata de alte incercari de acest gen care au fost facute in trecut. In realizarea acestui studiu am pornit de la elementele specifice Salajului si doar lui, a declarat Tiberiu Marc.

Studiul – realizat de specialisti ai Facultatii de Geografie a Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca, a reliefat mai multe branduri turistice pentru Salaj, dintre care cele mai importante sunt cel al castrelor romane si cel al bisericilor de lemn. La acesta din urma, Salajul concureaza cu Maramuresul.

Dezvoltarea potentialului turistic al judetului este deosebit de importanta, in conditiile in care Autostrada Transilvania va crea in acest sens patru puncte majore in judet.

Potrivit lui Marc, Consiliul Judetean, ca autoritate publica, are rolul de a intermedia relatia dintre investitorii straini interesati de turismul salajean si actorii economici locali din domeniu. Vom fi un partener pentru zonele pe care le gestionam si vom pune la dispozitia celor interesati infrastructura de baza in domeniul turismului, a spus Tiberiu Marc. Presedintele Consiliului Judetean Salaj a mai spus ca, deocamdata, cele doua idei care sunt vehiculate pentru Salaj in contextul dezvoltarii tursimului plaseaza judetul in extreme. Mai exact, sunt doua extreme – una care spune ca in Salaj nu exista deloc potential turistic si una care arata ca judetul are un potential puternic de dezvoltare a acestei ramuri, dar care nu este exploatat asa cum ar trebui. Vrem sa dezvoltam zonele turistice din judet, punand la dispozitia celor interesati tocmai elementele de identitate locala ce pot face diferenta intre Salaj si celelalte judete. Asta cauta si turistii, de fapt, deosebirile, si nu lucrurile comune, a conchis Tiberiu Marc.

Turism confesional la Porolissum

Tiberiu Marc a declarat ca autoritatile judetene salajene intentioneaza sa construiasca mai multe manastiri in zona apropiata castrului roman de la Porolissum – Moigrad, cu scopul de a atrage turismul confesional, punand in evidenta, in paralel, fortificatia romana de pe dealurile Moigradului. Se combina cele doua tipuri de turism, ideea fiind una preluata din Europa. Aceasta formula de turism s-ar adresa unui numar mare de persoane, tinand cont de diversitatea confesiunilor din judet. In plus, s-ar crea evenimente pentru pelerinaje, a spus Marc. Ideea a fost gasita interesanta de catre directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Salaj – Zalau, Elena Musca, mai ales ca judetul a avut asemenea manastiri in trecut.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »