Salajul are 9 asistenti medicali comunitari

Magazin Salajean 4 octombrie 2006 0

Salajul are 9 asistenti medicali comunitariPotrivit informatiilor furnizate de dr. Dana Pop – director interimar in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, incepand cu luna trecuta, in judetul Salaj, au fost angajati primii 9 asistenti medicali comunitari in localitatile: Zimbor, Fildu de Jos, Mesesenii de Jos, Benesat, Marca, Creaca, Rus, Letca si Lozna. Acestia reprezinta cel mai nou segment al asistentei medicale din judet, care potrivit Programului National de Sanatate, se adreseaza cu precadere segmentului defavorizat: populatie cu risc socio-medical, gravide, copii, bolnavi cronic sau persoane cu dizabilitati.

Activitatea asistentului medical comunitar este subordonata ASP si spitalului teritorial in structura caruia functioneaza, si are ca principal rol realizarea unei legaturi intre serviciile medicale, cele sociale si comunitate. Pe langa activitatea de supraveghere a starii de sanatate a populatiei sau de raportare a cazurilor sociale deosebite, asistentul medical comunitar efectueaza si activitate de teren pentru depistarea activa a cazurilor de persoane neinscrise pe listele medicilor de familie, identifica toate cazurile de violenta domestica si cazurile de abuz, urmareste si supravegheaza copiii din evidenta speciala (TBC, HIV, prematuri, anemici etc). Totodata participa la aplicarea masurilor de lupta in focar, participa la vaccinari sau la implementarea programelor nationale de sanatate.

Asadar, activitatea acestei noi structuri medicale nu o inlocuieste pe cea a medicilor de familie, ci este complementara si in stransa legatura cu aceasta. Dincolo de toate, asistentul medical comunitar trebuie sa fie o persoana dinamica, care sa doreasca sa se implice in problemele medicale pe care le au oamenii din zona respectiva. De mentionat ca persoana care doreste ocuparea acestei functii trebuie sa aiba calificarea de asistent medical si, foarte important, sa aiba domiciliul in localitatea respectiva.

Serviciile si activitatile de asistenta medicala comunitara sunt derulate si prin intermediul mediatorilor sanitari. Potrivit legii acestia trebuie sa fie femei de etnie rroma, care au absolvit invatamantul obligatoriu si care au acceptul comunitatii din care provin pentru a ocupa aceasta functie. Practic, comunitatea de rromi isi desemneaza reprezentantul care, daca indeplineste conditiile enumerate mai sus, trebuie sa urmeze cursuri de calificare si sa faca 3 luni de practica sub coordonarea medicului de familie din localitatea respectiva.

In Salaj, primul mediator sanitar a fost angajat in Nusfalau, inca din anul 2002, iar pentru ca si-a dovedit pe deplin utilitatea, din luna iulie a anului in curs au mai fost angajati inca 7 mediatori la Agrij, Crasna, Zalau, Almas, Sag, Motis si Sanmihaiu Almasului. Avand in vedere ca de multe ori comunitatile de rromi sunt mai putin receptive actului medical, mediatorii sanitari au un rol foarte important pentru ca semnaleaza cadrelor medicale specializate problemele de sanatate deosebite ivite in randul persoanelor din comunitate, facilitand colaborarea intre comunitatea locala si personalul medical. De asemenea, lucru foarte important, mediatorul urmareste inscrierea nou-nascutului pe listele medicului de familie, precum si efectuarea vaccinarilor obligatorii.

In viitor, ne dorim sa acoperim cu asistenti medicali comunitari intreaga arie geografica a judetului, desi intampinam unele dificultati legate, in primul rand, de obligativitatea asistentului medical comunitar de a avea domiciliul in localitatea unde-si va desfasura activitatea. Cu toate acestea, impunerea unei astfel de conditii e normala, deoarece prin fisa postului, asistentul medical comunitar trebuie sa efectueze 10 vizite pe zi, in comunitate, pentru a sti toate problemele cu care se confrunta oamenii de acolo, iar daca ar locui intr-o alta localitate acest lucru ar fi mai greu de realizat, daca nu chiar imposibil. Pe de alta parte, suntem bucurosi ca din aceasta vara avem mai multi mediatori sanitari care ne ajuta foarte mult in stabilirea si mentinerea legaturii cu comunitatile de rromi din judet, iar rezultatele foarte bune obtinute din 2002 incoace de primul mediator sanitar angajat pentru comunitatea de rromi din Nusfalau ne fac sa credem ca suntem pe drumul cel bun, a concluzionat dr. Dana Pop.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »