Salajul a dat mai mult decat a primit

Magazin Salajean 5 ianuarie 2007 0

Salajul a dat mai mult decat a primit

Stigmatul de judet sarac ar cam trebui sa paraseasca vocabularul oficialilor cand vorbesc despre problemele financiare ale Salajului. Asta din cauza ca Salajul a virat, in primele 10 luni ale anului trecut, mult mai multi bani catre bugetul de stat decat alte 11 judete din tara. Pe de alta parte, ca nu suntem noi tocmai bine vazuti de centru, asta o demonstreaza faptul ca sumele alocate Salajului, in aceeasi perioada, sunt mult mai mici, decat cele cu care judetul a contribuit la pusculita centrala.

Potrivit datelor ANAF, Ministerului de Finante si unui cotidian de specialitate central, 14 judete din tara care au primit sume mai mari decat cele virate la bugetul de stat pot fi considerate ca judete sarace. Acestea sunt: Neamt, Bistrita Nasaud, Suceava, Braila, Caras Severin, Mehedinti, Olt, Buzau, Ialomita, Vrancea, Calarasi, Teleorman, Botosani si Vaslui. Deci, Salajul, dupa cum se poate observa, nu este mentionat printre judetele sarace, iar asta poate si din cauza ca noi am virat, in cursul anului trecut, catre bugetul de stat 214,7 milioane lei, bani mai multi decat au virat judete ca Olt, Vrancea, Covasna, Bistrita Nasaud, Ialomita, Calarasi, Mehedinti, Vaslui, Botosani, Caras Severin si Teleorman. Pe de alta parte, centrul ne-a alocat doar 159,2 milioane lei, ceea ce pune Salajul intr-un deficit de 55,5 milioane lei.

Cine stie, poate ca statul are un ghimpe impotriva Salajului, judetul nostru fiind cel de-al doilea in clasamentul celor mai mici alocari primite. Pe primul loc se afla Covasna, cu 42,5 milioane euro, in timp ce Salajul a primit de la bugetul central 45,4 milioane euro.

Dupa trecerea primelor 10 luni din anul trecut, bugetul de stat a fost rotunjit cu suma de 51,8 miliarde lei – aceasta reprezentand totalul sumelor incasate. Dar, acelasi buget de stat a cheltuit pentru judete, in aceeasi perioada de timp, doar 36 de miliarde, ceea ce inseamna ca 15,8 miliarde lei au ramas la autoritatile centrale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »