Salajul a absorbit aproape 240 de milioane de euro

Magazin Salajean 20 octombrie 2010 0

Salajul a absorbit aproape 240 de milioane de euro

In doar doua luni, numarul proiectelor cu contracte de finantare eligibile semnate a crescut de la 49, la 59, in timp ce valoarea fondurilor ce vor intra in Salaj a atins 238 milioane de euro, cu 43 milioane mai mult decat in luna iulie a acestui an, potrivit reprezentantilor Institutiei Prefectului judetului Salaj. Proiectelor amintite li se adauga alte 35, aflate in diferite stadii de evaluare, in valoare totala de 140 milioane de euro. Toate acestea se regasesc in ultima editie a Cartei Albe a absorbtiei fondurilor europene elaborata de catre Prefectura pe baza datelor furnizate de catre primariile si institutiile din judet. Apreciez foarte mult activitatea autoritatilor locale care au depus proiecte si au obtinut punctajele necesare pentru finantare, declara prefectul Alexandru Vegh.

Printre investitiile carora le-au fost aprobate finantarile in ultimele doua luni se numara modernizarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Simleu Silvaniei, reabilitarea centrului ce apartine Fundatiei Rainbow din Cehu Silvaniei ori dotarea cu echipamente a inspectoratelor pentru situatii de urgenta din Transilvania de Nord.

Din totalul proiectelor semnate pana acum, cea mai mare valoare, respectiv aproape 76,7 milioane de euro, o au cele trei depuse si contractate in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu, respectiv extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din Salaj si Cluj, gestionarea durabila a patrimoniului natural din aria protejata Racas-Hida si managementul durabil al Rezervatiei Naturale Mlastina de la Iaz. Cel dintai este, de altfel, si cea mai mare investitie aflata in derulare in acest moment in Salaj, beneficiar fiind Consiliul Judetean Salaj.

Pe locul secund in clasamentul pe tipuri de programe se situeaza proiectele prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cu 75,3 milioane de euro, urmate de cele depuse in cadrul Programului Operational Regional (POR), cu aproape 71,4 milioane de euro. Cea mai mare parte a sumei ce va ajunge in judet gratie PNDR – 74,2 milioane de euro – corespunde unui numar de 22 de proiecte ce vizeaza renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala. Beneficiari sunt 18 comune salajene si patru asociatii de dezvoltare intercomunitare.

Pana in acest moment, prin POR au fost semnate 11 proiecte din Salaj, printre ele regasindu-se reabilitarea drumurilor Ciucea-Varsolt si Romanasi-Creaca-Jibou-Benesat, modernizarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Simleu Silvaniei, reabilitarea scolilor Gheorghe Lazar si Mihai Eminescu din Zalau, dar si restaurarea patrimoniului istoric si cultural al Consiliului Judetean Salaj.

Potrivit Cartei Albe, in judet, sunt implimentate doua proiecte prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, a caror valoare se apropie de 390.000 de euro. Este vorba despre reabilitarea strazilor din Bobota si modernizarea unui drum de acces si realizarea unei campanii de educatie sanitara, in Sarmasag. In ceea ce priveste programul PHARE Coeziune Economica si Sociala 2005-2006, Salajul se poate mandri cu trei proiecte, de aproape 12 milioane de euro: statie de compostare in Crasna, amenajarea Vaii Iapa in Rus si soseaua ocolitoare a Zalaului, careia ii revine, de altfel, peste 90 la suta din suma amintita. Pentru imbunatatirea accesului populatiei la informatie, sapte comune salajene beneficiaza in cadrul programului Economia bazata pe cunoastere, de 222.000 de euro, finantare asigurata de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »