Salajenii vor primi cate 20.000 de lei pentru rascumpararea Daciilor

Magazin Salajean 26 martie 2008 0

Salajenii vor primi cate 20.000 de lei pentru rascumpararea Daciilor In ultima sedinta de Guvern, Ordonanta de Urgenta 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) in vederea achizitionarii de autoturisme a fost modificata.

Modificarile aduse OUG 156/2007 raspund necesitatii instituirii unor reglementari care sa permita acordarea efectiva a despagubirilor la aceeasi data, tuturor persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme. Astfel, in conformitate cu prevederile noului act normativ, titlurile de stat – in valoare nominala totala de 759.784.177,26 de lei, egala cu valoarea totala a despagubirilor – sunt emise cu data de 21 decembrie 2007 pe numele CEC, astfel incat, la data scadentei acestora, respectiv 21 decembrie 2008, sa fie rascumparate de Ministerul Economiei si Finantelor. Incepand cu prima zi bancara, imediat urmatoare datei scadentei, persoanele fizice care au dreptul la despagubire se pot prezenta la ghiseele CEC in vederea obtinerii sumelor cuvenite. Mai mult, prin OUG 156/2007 s-a stabilit faptul ca despagubirea se va realiza printr-un mecanism ce presupune emiterea de titluri de stat de catre Ministerul Economiei si Finantelor, valoarea nominala totala a titlurilor de stat fiind egala cu valoarea totala a despagubirii calculata conform prevederilor art. 2 al acesteia.

In atari conditii, Daciile platite pana in 1992, neridicate pana in prezent, vor putea fi rascumparate la finalul acestui an, deponentii CEC putand ridica toti banii incepand cu 21 decembrie. In judetul Salaj, numarul total al deponentilor este de 139. In medie, fiecare persoana aflata pe lista pentru cumpararea unui autoturism va primi aproximativ 20.000 de lei, suma neimpozabila, cu 15 la suta mai putin decat cea mai ieftina varianta de Dacia Logan.

Potrivit Ministerului de Finante, sumele au fost bugetate inca din 2007, desi initial titlurile trebuiau emise in doua transe: una la sfarsitul anului trecut, iar cealalta in ianuarie, varianta la care s-a renuntat in timp.

Szomer Francisc, directorul CEC Salaj, ne-a declarat, nu cu mult timp in urma, ca scrisorile de confirmare pot fi ridicate de la sucursala CEC Zalau, incepand cu data de 3 martie. In statisticile noastre exista 139 de salajeni care urmeaza sa se prezinte la ghiseul sucursalei pentru intocmirea formalitatilor necesare procesului de despagubire, ne spune directorul CEC Salaj.

Odata cu primirea scrisorii de confirmare, despagubitii pot opta, in perioada 3 martie – 21 decembrie, pentru transferul automat al sumelor, respectiv constituirea unui cont-privilegiu, a unui cont de depozit sau a unui cont curent.

Potrivit directorului CEC, este foarte posibil ca cei mai multi dintre deponenti sa aleaga varianta pastrarii sumelor primite drept despagubire in depozitele bancii. Acestia vor scapa astfel de comisionul de retragere, in vreme ce persoanele care aleg sa ridice banii imediat vor fi taxati cu 0,5 la suta din suma primita. De asemenea, titularii depunerilor pentru Dacii se vor prezenta cu CEC-ul cu limita de suma si cu actul de identitate in original, in timp ce mostenitorii sau imputernicitii vor aduce si documente suplimentare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »