Salajenii vor plati facturi mai mari la apa

Magazin Salajean 21 iulie 2010 0

Salajenii vor plati facturi mai mari la apa

Cei peste 22.000 de abonati pe care Compania de Apa Somes – Sucursala Zalau ii are in judetul Salaj ar putea plati mai mult pentru apa consumata, precum si pentru cea canalizata, daca Asociatia Regionala de Dezvoltare a Infrastructurii din bazinul hidrografic (ARDI) Somes-Tisa va aproba solicitarea operatorului regional.

In prezent, salajenii platesc 2,09 lei plus TVA pentru fiecare metru cub de apa consumat si 1,19 lei plus TVA pentru un metru cub de apa canalizata. Din toamna, tarifele practicate de catre companie ar putea ajunge la 2,19 lei plus TVA, respectiv 1,24 lei plus TVA. Majorarea era programata a se petrece cu incepere de la 1 iulie, insa modificarea de pret nu se poate produce in lipsa acordului ARDI, care reuneste 74 de primarii din judetele Salaj si Cluj, deservite de catre operator, precum si cele doua consilii judetene.

La sase metri cubi consumati, un leu in plus

In contractul de finantare pe care operatorul l-a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI), este cuprins un grafic cu preturile practicate, pe care suntem obligati sa il respectam. Potrivit graficului in cauza, tarifele trebuiau sa fie majorate din prima zi a lunii iulie si ajustate, in acelasi timp, cu inflatia, insa acest lucru nu s-a realizat intrucat nu s-a convocat adunarea generala a ADI. Avem deja avizul de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, ne-a declarat Marcel Zaharia, directorul sucursalei din Zalau. Potrivit spuselor sale, consumatorii nu vor fi prea afectati, chiar si in conditii de criza, intrucat cresterea poate trece neobservata. In acest sens, Zaharia a dat ca exemplu o gospodarie in care se inregistreaza un consum lunar de 6-7 metri cubi lunar: La consumul mediu lunar de 6-7 metri cubi, abonatul va trebui sa scoata suplimentar din buzunar intre un leu si 1,5 lei.

In timp ce reprezentantul Companiei de Apa sustine ca marirea tarifelor este insignifianta si se justifica prin investitiile facute modernizarea si extinderea infrastructurii de apa si canal din judet, directorul ARDI, Vasile Daraban, este de o cu totul alta parere. El spune ca orice scumpire produsa in aceasta perioada va avea un impact puternic asupra situatiei economice a populatiei: Vom incerca sa nu majoram tarifele, mai ales acum, in conditiile in care peste tot se vorbeste despre disponibilizari si reduceri de salarii. Decizia va reveni, insa, membrilor Adunarii Generale. Ultima scumpire a apei s-a produs la 1 octombrie 2009.

Proiect de 197 milioane de euro

Precizam ca operatorul a imprumutat 25 de milioane de euro de la BEI, bani ce constituie cofinantarea pentru modernizarea si extinderea infrastructurii de apa si canal din judetele Cluj si Salaj. Valoarea totala a proiectului se ridica la 197 milioane de euro, bani din care vor fi reabilitate sursele de apa din Jibou, Huedin si Cehu Silvaniei, statia de tratare de la Varsolt, pentru alimentarea cu apa a municipiului Zalau, sunt extinse si modernizate aductiunile din Cluj-Napoca, Livada-Dej si Cehu Silvaniei, sunt reabilitate statiile de epurare si sunt reabilitate si extinse retelele de distributie a apei potabile si canalizare din opt municipii si orase (Cluj-Napoca, Zalau, Dej, Gherla, Simleul Silvaniei, Jibou, Huedin, Cehu Silvaniei). Lucrarile vizeaza 480 de strazi din judetele Cluj si Salaj, retelele insumand 318 km de conducte.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »