Salajenii vor obtine credite mult mai greu

Magazin Salajean 2 februarie 2012 0

Salajenii vor obtine credite mult mai greuImprumutul bancar devine ceva mai greu de obtinut, incepand cu aceasta luna, pentru ca BNR a inasprit conditiile de aprobare. Noul regulament impus de Banca Centrala loveste cel mai tare in creditele de consum si in cele ipotecare accesate in valuta.

Noile norme impuse de BNR stabilesc ca, indiferent de tipul de credit de consum solicitat, garantat sau nega-rantat, perioada maxima de acordare scade la cinci ani, in conditiile in care, pana acum, in cele mai multe cazuri erau acordate pe perioade intre cinci si zece ani. Dar, cel mai mare impact pentru un astfel de imprumut il constituie diminuarea sumelor acordate, sumele maxim acordate putand scadea cu aproximativ 30 la suta. In ceea ce priveste creditele de consum accesate in valuta, acestea sunt aduse aproape in pragul disparitiei, potentialilor clienti li se vor solicita garantii reprezentand 133 la suta din valoarea creditului solicitat in valuta. Persoanele fizice care doresc, incepand 1 februarie, sa acceseze un credit ipotecar in moneda nationala pentru investitii imobiliare si au veniturile declarate in lei, vor trebui sa achite un avans minim de 15 la suta din valoarea locuintei cumparate, dar daca debitorul acceseaza creditul in euro, bancile vor solicita un avans de aproximativ 25 la suta, iar pentru creditele in dolari, franci sau alta valuta, avansul pe care trebuie sa-l dea clientul bancii se ridica pana la 40 la suta din valoarea tranzactiei. In cazul in care clientii obtin venituri in alta moneda decat cea nationala si isi doresc sa contracteze un credit imobiliar sau ipotecar in valuta, acestia vor plati un avans de minim 20 la suta din valoarea obiectului de investitii.

Prima Casa face nota discordanta

In conditiile in care un sfert din totalul imprumuturilor acordate au intrat in categoria creditelor neperformante, Banca Centrala a restrictionat conditiile de creditare, dar acestea nu vor fi aplicate si imprumuturilor acordate in cadrul programul Prima Casa. In ceea ce priveste avansul de care trebuie sa dispuna clientul care doreste sa contracteze un credit Prima Casa, acesta ramane in continuare la valoarea de maxim 5 la suta din valoarea locuintei si, de asemenea, programul pastreaza in continuare cele mai avantajoase dobanzi pentru astfel de credite.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »