Salajenii victime ale comunismului, pot cere despagubiri

Magazin Salajean 21 noiembrie 2007 0

Salajenii victime ale comunismului, pot cere despagubiri

Dupa 18 ani de la caderea dictaturii comuniste, persoanele care au fost condamnate politic in perioada de trista amintire vor beneficia de stergerea consecintelor penale si, desigur, de repunerea lor in drepturi.

Potrivit unui proiect de lege aprobat luni de Guvern, persoanele care au suferit condamnari cu caracter politic, in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, vor beneficia de stergerea tuturor consecintelor penale si repunerea in drepturi. Proiectul de lege prevede stergerea consecintelor penale ale tuturor condamnarilor pentru infractiuni, care au fost folosite pentru a reprima opozantii regimului comunist, si propune reglementarea situatiei persoanelor ale caror condamnari politice au in continuare efecte. Totodata, a fost introdusa posibilitatea ca instantele de judecata sa acorde despagubiri pentru prejudiciul moral suferit, in urma cercetarii tuturor circumstantelor cauzelor.

Fascistii fac exceptie

De la prevederile acestui act normativ fac exceptie persoanele care au fost condamnate pentru infractiuni contra umanitatii, cele care au desfasurat o activitate cu caracter fascist in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel ori persoanele condamnate prin hotarari judecatoresti, si care au obtinut anularea condamnarii pana la data intrarii in vigoare a acestei legi.

Solicitarea despagubirilor, fara taxa de timbru

Instanta de judecata este obligata sa ia toate masurile pentru obtinerea sau reconstituirea dosarului in care a fost pronuntata hotararea de condamnare, inclusiv prin solicitarea punctului de vedere al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.

Cererea de constatare a caracterului politic al unei condamnari poate fi introdusa si in cazul in care persoana in cauza a decedat, de catre rudele pana la gradul patru sau de catre orice organizatie care justifica un interes de natura morala. Cererea poate fi formulata in termen de trei ani de la data intrarii in vigoare a legii, fiind scutita de taxa de timbru. De asemenea, orice persoana care a fost condamnata politic sau a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic sau sotul supravietuitor poate solicita instantei de judecata, in termen de cinci ani de la intarea in vigoare a legii, despagubiri pentru prejudiciul moral suferit pentru condamnare.

Despagubirile pot reprezenta echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca acestea nu au fost restituite sau nu au existat despagubiri in echivalent, potrivit legislatiei. Toate aceste cereri sunt scutite de taxa de timbru.

De remarcat faptul ca, pana in prezent, pentru unele dintre persoanele condamnate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, au fost luate o serie de masuri reparatorii, acestora fiindu-le acordate unele drepturi. Aici ne referim la Decretul – Lege 118/1990, cu modificarile si completarile ulterioare, dar si la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 214/1999.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »