Salajenii, uitati la evaluarile pentru Casa Verde

Magazin Salajean 31 august 2010 0

Salajenii, uitati la evaluarile pentru Casa Verde

Desi se numara printre judetele care au reusit sa consume in timp record fondurile alocate de catre Ministerul Mediului pentru programul Casa Verde, Salajul nu are, inca, niciun dosar de finantare aprobat. Pana in prezent, Agentia Fondului de Mediu a publicat doua liste cu 930 de norocosi care vor beneficia de subventii in vederea achizitionarii de instalatii de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, insa pe niciuna dintre ele nu se regaseste vreun salajean.

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj sustin ca nu au primit vreo informatie de la minister cu privire la criteriile de selectie a judetelor care intra in evaluare si ca nu stiu cand va veni randul salajenilor.

Mentionam ca cei aproape 1,26 milioane de lei pe care Ministerul Mediului le-a alocat judetului in cadrul programului Casa Verde au fost epuizati in mai putin de o luna. In acest interval, APM Salaj a primit 239 de solicitari, 90 la suta dintre acestea vizand montarea de panouri solare. Pentru achizitia de centrale termice pe baza de peleti, brichete ori rumegus au fost depuse 25 de cereri, in timp ce subventia pentru pompele de caldura nu a trezit interesul nimanui. In speranta ca sumele alocate initial vor fi suplimentate, peste 30 de salajeni s-au inscris pe listele de asteptare intocmite de catre Agentie.

Programul Casa Verde, ce se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, are ca scop imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens sursele de energie regenerabila, nepoluante. Astfel, persoanele care vor sa-si inlocuiasca sistemele traditionale de incalzire cu unele ecologice pot primi de la stat subventii de maxim 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura si cel mult 6.000 de lei pentru achizitia panourilor solare si a centralelor cu peleti si rumegus. Solicitantii fondurilor vor ajunge in posesia banilor doar dupa ce vor finaliza lucrarea si vor depune factura aferenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »