Salajenii sunt interesati de afacerile non-agricole

Magazin Salajean 19 ianuarie 2012 0

Salajenii sunt interesati de afacerile non-agricole Zeci de salajeni au fost premiati, ieri, pentru ideile lor de afaceri din mediul rural. Intreprinzatorii din Salaj vizeaza activitati economice diferite de cele agricole, cum ar fi in domeniul serviciilor, comertului sau turismului.

Evenimentul s-a desfasurat la sala de conferinte a hotelului Brilliant si a fost organizat de Fundatia Civitas pentru Societate Civila Cluj. Cu acest prilej s-a marcat finalizarea implementarii unui proiect social finantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Prin proiectul Imbunatatirea calitatii resurselor umane in mediul rural si promovarea antreprenoriatului in activitati non-agricole s-au derulat cursuri de antreprenoriat rural, competente antreprenoriale si de informatica. Initiativa a fost sustinuta de Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, avand ca parteneri: Centrul pentru Asistenta Rurala Timis, Fundatia Eos si Asociatia GeoMujer din Spania si colaborator Biblioteca Judeteana Salaj. Cursurile, desfasurate pe perioada august-octombrie, au fost destinate agricultorilor, somerilor si managerilor din mediul rural cu scopul de a dezvolta o afacere diferita de domeniul agricol. La aceste instruiri au participat 80 de persoane din localitati rurale salajene, acestora fiindu-le inmanate, ieri, dipome recunoscute de Ministerul Educatiei Cercetarii si acreditate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor. Tot ieri, trei dintre cursanti au fost selectati pentru ideile lor de afaceri in vederea aprofundarii planului de afaceri si pentru o eventuala finantare din partea unor investitori. Este vorba de Dina Chis, din Popeni (comuna Mirsid), Uskai Eva din Deja (Salatig) si Iosif Simon (primarul comunei Horoatu Crasnei). Acesta din urma a precizat ca planul de afaceri pe care-l va dezvolta vizeaza promovarea gospodariei taranesti ca destinatie turistica. Satele romanesti sunt unice in Europa si merita sa fie promovate, a aratat Iosif Simon. Cei trei viitori afaceristi, vor participa in cursul lunii aprilie la Cluj la o conferinta unde vor cunoaste reprezentanti din mediul de afaceri interesati sa le sustina investitia. Managerul de proiect, Carmen Ciobanu, a apreciat ca acest demers continua sprijinul dat salajenilor in lansarea si promovarea unei afaceri in mediul rural.

Tot la sala de conferinte de la hotel Brilliant, trei carti de specialitate destinate si acestor intreprinzatori din mediul rural, dar mai ales persoanelor care activeaza in domeniul financiar-contabil au fost lansate ieri. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeteana Salaj, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Aurotizati din Romania si Fundatia Civitas pentru Societatea Civila din Cluj Napoca. Doua din lucrarile care au fost fi prezentate ieri, Ghid privind accesarea, contabilitatea, fiscalitatea, auditul si managementul proiectelor cu finantare europeana si Drumuri prin memoria profesiei contabile scrisa de Marin Toma, au aparut anul trecut la Editura CECCAR Bucuresti. Cea de-a treia carte lansata este Contabilitatea asociatiilor, fundatiilor, organizatiilor sindicale, patronale, partidelor politice. Contabilitatea aplicata persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor independente, asociatiilor independente, asociatiilor familiale, cultelor religioase, asociatiilor de proprietari, semnata de Alexandru Tamba, a aparut tot in cursul lui 2011, la Editura Risoprint, din Cluj-Napoca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »