Salajenii se inghesuie sa iasa mai repede la pensie

Magazin Salajean 7 iunie 2010 0

Salajenii se inghesuie sa iasa mai repede la pensieTot mai multi salajeni aleg sa se pensioneze anticipat, chiar daca vor pierde o buna parte din pensie. Speriati de gandul ca le-ar putea fi inghetat dreptul de a iesi anticipat la pensie, salajenii care indeplinesc conditiile pentru aceasta posibilitate s-au grabit sa-si inregistreze dosarul la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Salaj. In decursul lunii mai, la CJP Salaj au fost inregistrate peste 120 de dosare de pensionare anticipata, un numar aproape triplu fata de lunile trecute.

Numarul de dosare pentru pensia anticipata, depuse in luna mai de salajeni, s-a triplat fata de lunile anterioare ale anului 2010. Conform informatiilor prezentate de directorul coordonator adjunct al CJP Salaj, Anamaria Pernes, luna trecuta si-au depus dosarele pentru pensia anticipata 121 de persoane. Este aproape o triplare a numarului de dosare inregistrate, dat fiind ca, pana in luna aprilie, media numarului de cereri de pensionare anticipata depuse a fost de 43 de dosare lunar. Desi s-a anuntat ca de la 1 iunie acest drept va fi suspendat, nu am primit nimic oficial in acest sens. Drept urmare, inca preluam dosare pentru pensia anticipata, a declarat Anamaria Pernes.

Potrivit sursei citate, numarul salajenilor care primeau, la 31 martie, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala era de 793, dintre care 52 urmau sa beneficieze de pensie anticipata, iar restul de 741 de pensie anticipata partiala. Media pensiei celor care beneficiaza de pensie anticipata este de 932 de lei, in timp cei care au o pensie anticipata partiala primesc, in medie, 682 de lei.

Pensiile de invaliditate, in top

In ceea ce priveste pensiile de invaliditate, Salajul se situeaza printre locurile de varf intre judetele tarii cu un numar ridicat de persoane iesite de pe piata muncii din cauza invaliditatii. La 31 martie, numarul pensionarilor pe caz de boala din Salaj era de 14.455, dintre cei aproximativ 85.000 de asigurati in sistemul de pensii. Pensionarii de invaliditate sunt impartiti pe trei grade, in functie de vechimea in munca.

De pensie de invaliditate de gradul I, cu cea mai mica vechime, beneficaiza un numar de 584 de persoane, dintre care 535 de pensii de stat, care incaseaza o pensie in medie lunar de 1.546 de lei, si 49 agricultori, care primesc o pensie in medie pe luna de 189 de lei. De pensie de invaliditate de gradul II beneficiaza 6.599 de salajeni, acestia primind, in medie o pensie de 530 de lei lunar, pentru cei 5.974 de pensionari la stat, respectiv 236 de lei, pentru pensia de agricultor. In cea de-a treia categorie de pensii de boala, in care pensionarii au vechime mare in munca, sunt incluse 7.272 de persoane, care primesc in fiecare luna o pensie medie de 530 de lei.

Punctul de pensie, in functie de castigul salarial

Alte modificari in sistem anuntate de Guvern vizeaza punctul de pensie, care nu se va mai raporta la salariul mediu brut, ci la castigul mediu brut pe economie. Asta dupa ce deputatii au adoptat in sedinta Comisiei de munca un amendament prin care in proiectul legii unice a pensiilor se inlocuieste termenul de salariu cu castigul salarial. Pe de o parte, reprezentantii puterii spun ca pensia nu va scadea, modificarea fiind una terminologica. Opozitia considera insa ca aceasta masura nu va face altceva decat sa mai cioparteasca din pensiile si asa mici ale romanilor.

Castigul salarial cuprinde pe langa salariu si alte forme de remuneratie, precum bonuri de masa sau tichete cadou, care vor fi si ele impozitate odata cu adoptarea acestui proiect de lege. Proiectul trebuie, insa, aprobat si in plenul Camerei Deputatilor, care este camera decizionala. Totodata, pensionarii ar putea avea parte si de reducerea veniturilor cu 15 la suta, potrivit planului de masuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »