Salajenii se inghesuie pentru a merge la cules de capsuni in Spania

Magazin Salajean 17 decembrie 2008 0

Salajenii se inghesuie pentru a merge la cules de capsuni in Spania

In plina criza mondiala ce se lasa cu concedieri masive, salajenii doresc cu disperare sa plece la cules de casuni si zmeura in Spania. Sute de salajeni au reactionat la anuntul facut de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, care a organizat o selectie in judetul nostru pentru acoperirea a peste 800 de posturi in sectorul agricol, in Spania. Cei care au dorit sa mearga la munca in Spania s-au putut inscrie pana azi la selectie, insa nu in Zalau, ci la sediul AJOFM din Targu Mures, acolo unde s-a stabilit sa aiba loc concursul. Desi somajul creste pe zi ce trece in Peninsula Iberica, se pare ca spaniolii prefera sa stea acasa si sa incaseze ajutorul de somaj, decat sa culeaga capsuni. Astfel, romanii sunt chemati la cules.

Din informatiile pe care le avem, cei care vor fi selectati pentru a merge in Spania vor primi circa 35 de euro pe zi, masa si cazare. Vor munci cate sapte ore pe zi, cu o pauza de masa de 30 de minute, pana cand vor fi culese toate fructele, ne declara directorul AJOFM Salaj, Mircea Pop. Tot el da asigurari cu prvire la angajatorul spaniol, care, in ultimii 6 ani – perioada in care a facut mai multe astfel de selectii in Romania, a respectat clauzele contractuale. Vreau sa va asigur ca angajatorul este unul serios, cu care nu am avut probleme niciodata. Acesta a respectat, de fiecare data, clauzele contractuale cu cei angajati, a mai spus Mircea Pop.

Autoritatile locale spaniole au anuntat de curand ca, in perioada februarie-mai 2009, vor avea nevoie de peste 80.000 de angajati sezonieri pentru culesul capsunilor. Majoritatea celor care se ingramadesc acum sa prinda un loc sunt femei care au mai fost deja la cules in Spania. Desi recunosc ca acolo sunt tratati precum sclavii, romanii apreciaza ca sunt fortati sa plece, pentru ca in Romania nu au din ce trai.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »