Salajenii se inghesuie la subventiile pentru teren

Magazin Salajean 26 iunie 2007 0

Salajenii se inghesuie la subventiile pentru terenIeri a fost ultima zi de depunere a cererilor pentru subventiile UE pentru teren, datele centralizate de Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Salaj aratand ca judetul sta mult mai bine la acest capitol decat estimasera autoritatile judetene si centrale in domeniu. Dumitru Sabau, seful Serviciului de Integrare, Administrare si Control din cadrul APIA Salaj, ne-a declarat ca s-au primit 26.281 de dosare, fata de doar 25.712 eligibile si asteptate sa fie primite conform Bazei de date existente la nivel de judet. Ca urmare, si suprafata pentru care salajenii solicita bani europeni este mai mare decat cea programata: 146.895 de hectare declarate, comparativ cu 111.787 de hectare estimate de autoritati.

Cum subventiile UE nu pot fi intinse pe cat ar fi nevoia de finantare a romanilor, toate diferentele vor urma sa cada, iar platile se vor incadra in banii alocati de UE. Metoda prin care se vor face aceste reglari inseamna, in primul rand, un control al terenurilor declarate de oameni, care se va derula in perioada iulie-septembrie 2007 si va viza un esantion de parcele stabilit prin factorii de risc. Verificarile vor urmari daca marimea terenurilor este cea declarata in acte de proprietari, cultura declarata si respectarea bunelor conditii de mediu de catre fermieri.

Potrivit lui Dumitru Sabau, nu toate terenurile declarate de cetateni vor face obiectul platilor, iar alte parcele vor fi descoperite ca fiind supradeclarate (declarate de mai multi fermieri – n.r.). Terenurile considerate eligibile in septembrie vor primi subventii, dupa finalizarea controlului urmand autorizarea platilor. Daca suprafata eligibila va fi, totusi, mai mare decat cea estimata, va scadea valoarea maximala de plata stabilita in momentul de fata la 50 de euro/hectar. Reamintim ca suma pe care Romania trebuie sa o primeasca de la Uniunea Europeana pentru platile directe pe terenuri este de 440 milioane de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »