Salajenii se inghesuie la sprijinul pe suprafata

Magazin Salajean 12 aprilie 2010 0

Salajenii se inghesuie la sprijinul pe suprafataAproape 10.000 de fermieri salajeni au depus, pana in prezent, cereri la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Salaj, cereri pentru a beneficia de sprijinul pe o suprafata totala de 42.112 hectare, in cadrul campaniei SAPS 2010, ne-au declarat reprezentantii institutiei. Mai mult de 86 la suta din totalul declaratiilor in cauza au fost completate online, judetul Salaj situandu-se din acest punct de vedere pe pozitia a treia in clasamentul national.

Potrivit oficialilor APIA Salaj, de sprijinul pe suprafata ar trebui sa beneficieze aproximativ 25.000 de agricultori salajeni. Fermierii din judet au fost programati, astfel incat sa evitam aglomeratia. Daca se pastreaza ritmul actual, beneficiarii vor reusi sa se incadreze in termenul fara penalizari, a precizar Doina Pintea, purtatorul de cuvant al Agentiei salajene.

APIA Salaj reaminteste fermierilor care intentioneaza sa depuna cereri de plata pe suprafata ca pot beneficia de un sprijn suplimentar pentru masura de agromediu, daca opteaza pentru acest pachet financiar si daca respecta conditiile de eligibilitate.

Sprijnul financiar pentru masura de agromediu se acorda pentru urmatoarele pachete: P1 – pajisti cu inalta valoare naturala – 124 euro pe hectar; P2 – Practici agricole traditionale – 58 euro pe hectar; P3 – Pajisti importante pentru pasari etc.

Platile pentru agromediu sunt stabilite prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si sunt acordate, anual, pentru suprafetele de teren agricol situate in zone eligibile. Conditiile generale de eligibilitate pentru acordarea platilor de agromediu sunt aceleasi ca si pentru obtinerea platilor directe pe suprafata (SAPS), in plus pentru aceasta masura fiind necesara respectarea unor cerinte de baza suplimentare. Astfel, suprafata minima a terenului utilizat de fermier trebuie sa fie de 1 hectar si sa fie compusa din parcele agricole de cel putin 0,3 hectare. Fermierii trebuie sa respecte pe toate parcelele agricole din exploatatie Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si cerintele minime privind utilizarea produselor de protectia plantelor si a fertilizantilor.

Este important de precizat ca fiecare fermier, solicitant al platii pentru agromediu, trebuie sa tina evidenta lucrarilor in ferma prin completarea unui caiet de agromediu, specific pentru fiecare pachet in parte. Fermierul trebuie sa pastreze acest caiet pe toata perioada angajamentului, iar in cazul unui control din partea APIA sa-l prezinte inspectorilor pe teren, se arata intr-un comunicat al institutiei amintite mai sus.

APIA a lansat, in data de 1 martie 2010, campania de primire a cererilor de plata pentru schemele si masurile de sprijin pe suprafata. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la centrele APIA, pana in data de 17 mai, o singura cerere de plata. Pentru depunerea acestor cereri, incepand cu 18 mai, se vor aplica penalitati de 1 la suta pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa data de 11 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs. Informatii suplimentare se pot gasi pe pagina web a APIA www.apia.org.ro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »