Salajenii saraci inchipuiti, taiati de la ajutoarele de incalzire a locuintei

Magazin Salajean 20 februarie 2012 0

Salajenii saraci inchipuiti, taiati de la ajutoarele de incalzire a locuintei

Mii de familii salajene beneficiaza de ajutoare de la stat pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna. Aceste subventii se acorda in functie de veniturile si bunurile detinute de solicitanti, in baza unor declaratii pe proprie raspundere. Astfel ca nu au intarziat sa apara si beneficiarii care au uitat sa-si declare averile pentru a primi acest ajutor, fiind depistati in urma anchetelor sociale.

Numarul beneficiarilor salajeni de ajutoare la incalzirea locuintei a ajuns, in prezent, la peste 10.500 de familii, care au nevoie de sprijin financiar pentru a face cheltuielilor uriase la incalzire pe timp de iarna. Si in cursul acestui an, sute de familii au depus cereri in vederea obtinerii acestor ajutoare. Cele mai multe cereri au fost depuse pentru subventia la incalzirea cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri.

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Salaj, in luna ianuarie a anului in curs s-au inregistrat 10.588 de beneficiari ai ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, cu peste 600 mai multi decat erau in plata in luna decembrie a anului trecut. In functie de tipul de incalzire utilizat, situatia beneficiarilor ajutoarelor de incalzire se prezinta astfel: 164 de beneficiari la energia termica, 2.977 la gaze naturale si 7.447 de beneficiari la lemne, carbuni si combustibili petrolieri, ne-a declarat consilierul juridic din cadrul institutiei, Marinela Cipleu.

Numarul beneficiarilor de subventii la incalzirea locuintei din aceasta iarna a scazut semnificativ fata de sezonul rece anterior, cand s-au inregistrat aproximativ 11.700 de familii benficiare, si cu circa 40 la suta fata de iarna anului 2009-2010, odata cu aprobarea unor criterii drastice de selectie.

Scosi din plata, urmare anchetelor sociale

Cheltuielile uriase pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna ii indeamna pe unii la fapte mai putin ortodoxe. Conform sursei citate anterior, primarii au obligatia de e efectua lunar, pana la inceputul sezonului rece urmator, la solicitarea agentiilor teritoriale de plati si inspectie sociala, anchete sociale pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. Anchetele vor viza cel putin 60 la suta dintre actualii beneficiari ai ajutorului pentru incalzirea locuintei.

Pana la aceasta data, in judet au fost verificati aproximativ 550 de beneficiari. In luna ianuarie au fost transmise de catre primarii listele cu beneficiarii in vederea efectuarii anchetelor sociale, totalizand 552 de beneficiari. La 316 dintre acestia au fost realizate anchetele sociale, in urma carora s-a dispusde catre primarii incetarea acestui ajutor pentru opt beneficiari, iar pentru 14 a fost modificat cuantumul ajutorului pentru incalzirea locuintei, a precizat Marinela Cipleu.

In cazurile in care familia refuza sa furnizeze informatiile si documentele necesare pentru intocmirea anchetei sociale sau se constata in urma anchetei declaratii la dosar neconforme cu realitatea, dreptul la acest ajutor se sisteaza incepand cu luna urmatoare. De asemenea, sumele platite necuvenit cu acest titlu se recupereaza in conditiile legii, prin dispozitia primarului, care constituie titlu executoriu.

Mai mult, in cazul declararii, la completarea cererii, a unor date eronate cu privire la numarul membrilor de familie, a veniturilor acestora sau bunurile mobile si imobile detinute, familiile risca amenzi intre 200 si 1.000 de lei, in unele cazuri, ajungandu-se si la urmarirea penala pentru fals in declaratii.

Ultima luna pentru depunerea cererilor

Aceasta este ultima luna in care se mai pot depune cereri pentru obtinerea subventiei la incalzire. Ajutoarele se acorda in luna urmatoare depunerii cererii, doar persoanelor care intrunesc criteriile aprobate prin lege. Astfel, se exclud de la plata acestor subventii persoanele care au in proprietate cladiri sau alte spatii locative inafara locuintei de domiciliu, autoturisme care depasesc 1.600 de centimetri cubi, autoutilitare, microbuze, autobuze, utilaje agricole, de prelucrare agricola si de prelucrat lemnul. De asemenea, nu beneficiaza de subventiile la incalzire persoanele care detin depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, terenuri de imprejmuire a locuintei care depasesc 1.000 de metri patrati in zona urbana si 2.000 de metri patrati in zona rurala, terenuri in zona colinara, de ses si in zona montana. In plus, ajutorul nu se acorda celor care au in gospodarie cel putin trei bovine sau cinci porci, peste 20 de oi sau capre sau peste 15 familii de albine. Pe de alta parte, nu vor putea primi ajutoare cei care detin bunuri precum obiecte de arta, bijuterii si metalele pretioase de peste 100 de grame, obiecte de cristal si portelan de mare valoare, blanuri de valoare mare sau obiecte de colectie.

Beneficiari de ajutoare pentru incalzirea locuintei sunt familiile ale caror venituri pe membru de familie sunt de pana la 786 de lei si persoanele singure ale caror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei.

Familiile si persoanele singure care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru energie termica, gaze naturale si combustibili solizi sau petrolieri depun prin asociatiile de proprietari sau locatari cererile si declaratiile pe proprie raspundere la primaria comunei sau orasului in a carei raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu. Perioada pentru acordarea subventiilor pentru incalzirea locuintei este intre lunile 1 noiembrie 2011- 31 martie 2012.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »