Salajenii renunta sa lucreze

Magazin Salajean 10 mai 2007 0

Salajenii renunta sa lucreze Munca la negru este un fenomen care ne afecteaza pe toti, in egala masura, fie ca suntem muncitori fara forme legale, angajatori sau simplii contribuabili. Repercusiunile pe care le are munca la negru asupra angajatorului se pot cuantifica in faptul ca acesta nu dispune de posibilitati legale in a responsabiliza lucratorul pentru eventualele pagube materiale sau morale produse de acesta din urma. Un lucru imbucurator este ca, asa cum reiese din statisticile detinute la momentul actual de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj, ponderea angajatilor care folosesc forta de munca fara forme legale este in continua scadere. Acest fapt denota ca atat agentii economici, cat si lucratorii inteleg din ce in ce mai mult necesitatea de a se incadra in prevederile legale in ceea ce priveste reglementarea raporturilor de munca, cu toate beneficiile care decurg din aceasta.

La sfarsitul saptamanii trecute s-a desfasurat Campania Nationala privind verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca. Totodata, s-a urmarit si identificarea cazurilor de munca fara forme legale in activitatea desfasurata in domeniul constructiilor.

Potrivit purtatorului de cuvant al ITM Salaj, Mariana Pop, in doar doua zile au fost controlate 36 de societati de constructii, din care doar sase au fost sanctionate contraventional cu suma de 29.500 lei. In cazul celor sase, inspectorii au depistat 17 persoane care prestau forta de munca fara forme legale. O alta ploaie de amenzi (26.000 lei) a cazut pe capul a cinci agenti economici, de aceasta data din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Mariana Pop a mai declarat ca deficientele cele mai des constatate sunt, cele legate de neefectuarea instructajului de protectie a muncii conform prevederilor legale; neamenajarea locurilor de munca pentru prevenirea caderilor in gol si a altor pericole. De asemenea, printre neregularitatile care sunt depistate de inspectori se numara si lipsa planului de securitate si sanatate in munca pe santiere si nerealizarea evaluarii riscurilor pentru sanatatea si securitatea lucratorilor.

Obiectivele urmarite au fost: diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre angajatorii din domeniul constructiilor a prevederilor legale mentionate; identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca tinerilor si a copiilor. Celelalte doua obiective au fost verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale de catre angajatorii din domeniul constructiilor si cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii legii in domeniu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »