Salajenii primesc salarii mai mici decat cele estimate

Magazin Salajean 14 septembrie 2011 0

Salajenii primesc salarii mai mici decat cele estimate

Putin peste 1.000 de lei. Cu aceasta suma ajung salajenii acasa, in medie, dupa o luna de munca, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Pe langa faptul ca remuneratia lunara este destul de mica in comparatie cu alte tari vest-europene, precum si pentru a duce un trai decent, salariul mediu din acest an este mai mic si in comparatie cu estimarile efectuate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Aproximativ 120 de lei lipsesc din remuneratia lunara a unui salajean, asta daca estimarile CNP ar fi fost atinse.

Un studiu privind salariile reale ale romanilor arata ca, in aproape fiecare judet, salariul mediu net inregistrat la INS este mai mic decat cel estimat de CNP. Iar diferentele nu sunt deloc de neglijat. Si anume, daca CNP estima ca salariul mediu din acest an se va situa la valoarea de 1.320 de lei pe luna, in realitate, salariul mediu net din luna mai a fost de 1.227 de lei. Cu 93 de lei mai putin decat se estima. Iar in unele judete situatia este si mai grava. La polul opus, exista si cateva judete care au intrecut estimarile CNP. Cea mai mare diferenta pozitiva o intalnim in cazul judetului Sibiu, unde se estima ca salariul mediu din Sibiu va fi de 1.397 de lei pe luna. Dar el a fost in luna mai de 1.561 de lei, cu 164 mai mult fata de prognoza. Celelalte judete in care salariul este mai ridicat decat se anticipa sunt: Bucuresti (cu un plus de 62 de lei), Cluj (56), Covasna (54), Arges (49) si Bihor (13).

Pe de alta parte, salariul este mai mic in 35 de judete. Cele mai mari diferente negative sunt in Caras-Severin, unde salariul este cu 230 de lei mai mic fata de estimarea CNP, Prahova (cu un minus de 225 de lei), Harghita (210 lei) si Dambovita (209 lei). In general, cele mai multe diferente sunt intre 100 si 200 de lei si se regasesc in 19 judete, printre care se numara si Salajul. Astfel, salariul real mediu net este de 1.078 lei, in timp ce estimarile aratau cu 121 de lei in plus, respectiv 1.199 de lei.

Diferente de maxim 100 de lei sunt in cazul unui numar de 12 judete. Datele exprimate reprezinta valoarea din luna mai, acestea fiind cele mai recente date la nivel teritorial.

Din perspectiva valorii absolute a salariilor, in clasamentul CNP, judetele cu cele mai mari salarii sunt Bucuresti, Gorj, Prahova, Constanta, Arges, iar cele mai mici salarii sunt in judetele Neamt, Satu Mare, Covasna, Maramures si Bihor.

In schimb, in clasamentul salariului real, cele mai mari salarii se gasesc in Bucuresti, Sibiu, Arges, Cluj, Timis, iar cele mai scazute sunt in Maramures, Vrancea, Suceava, Vaslui si Harghita. In plus, este interesanta evolutia judetului Sibiu, despre care am amintit deja si, implicit, involutia judetului Prahova. Mai exact, in topul real al salariilor, Sibiu se afla pe locul doi, iar Prahova pe 12. Dar in topul stabilit pe baza estimarilor CNP, Prahova este pe locul trei, iar Sibiu pe 12.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »