Salajenii pot solicita pasapoarte electronice

Magazin Salajean 10 noiembrie 2009 0

Salajenii pot solicita pasapoarte electronice

Cererile pentru eliberarea noilor pasapoarte simple electronice si temporare se preiau, incepand de luni, 9 noiembrie, si in judetul Salaj. Noul pasaport este unul mult mai bun din punct de vedere al elementelor de securitate si va proteja cetatenii de eventualii falsificatori. Salajul este cel de-al 23-lea judet care intra in circuitul national al eliberarii pasa-poartelor electronice, iar pana la 31 ianuarie 2010 acest tip de pasaport va fi disponibil in toate judetele tarii, a precizat Florian Marcu, directorul general adjunct al Directiei Generale de Pasapoarte, in cadrul unei festivitati legate de introducerea noului pasaport, desfasurata la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple (SPCEEPS) Salaj. La festivitatea amintita au fost prezenti si prefectul Andrei Todea, alaturi de cei doi subprefecti, Onorica Abrudanu si Cladiu Barsan, precum si Prodan Marius Ionut, seful serviciului judetean de pasapoarte. Florian Marcu a adaugat faptul ca noile pasapoarte se elibereaza in termen de 20 de zile lucratoare, pentru situatiile de urgenta existand varianta pasaportului temporar, ce se elibereaza direct de (SPCEEPS) Salaj, in termen de doua ore.

Preluarea cererilor se face la sediul din Zalau al SPCEEPS Salaj, ce a fost dotat in acest sens cu aparatura performanta pentru preluarea imaginilor faciale, a amprentelor dar si a semnaturii in format electronic.

Elementul de noutate al pasapoartelor electronice consta in introducerea mediului electronic de stocare (cip).

Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia. De asemenea, acesta contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete pereche de la ambele maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila. Fata de vechile pasapoarte, care contin 32 elemente de siguranta, pasapoartele electronice contin 50 elemente de siguranta.

Valabilitatea pasaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minorii cu varsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de trei ani. Costul pasaportului electronic este 234 lei, la care se adauga o taxa consulara de 32 lei, in vreme ce pasaportul temporar, valabil 12 luni, costa 96 de lei, plus o taxa suplimentara de 100 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »