Salajenii pot contribui retroactiv pentru pensie

Magazin Salajean 1 noiembrie 2010 0

Salajenii pot contribui retroactiv pentru pensie

Persoanele care nu au cotizat la sistemul de pensii in ultimii cinci ani, din diferite motive, vor putea achita retroactiv contributia respectiva. Potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptata saptamana trecuta de Guvernul Romaniei, plata se va face doar pentru ultimii cinci ani si doar pana la 31 decembrie anul in curs.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale, pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, precizeaza Ordonanta. De asemenea, prevederea legislativa arata si ca perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala.

Baza lunara de calcul pentru plata retroactiva va fi valoarea unui salariu minim brut pe tara, reglementat de legislatie, pentru fiecare perioada pentru care se plateste retroactiv. Suma de plata va fi intre 27,5 si 31,5 la suta din valoarea salariului minim brut pe tara, reglementat din 2005 pana in prezent, actualizat cu rata inflatiei. Plata se face fie intr-o singura transa, fie esalonat. Persoanele care vor plati retroactiv contributiile respective vor beneficia de vechime in plus la pensie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »