Salajenii nu vor sa-si impuste porcii dupa normele UE

Magazin Salajean 15 decembrie 2009 0

Salajenii nu vor sa-si impuste porcii dupa normele UE

Desi in Salaj exista doar trei pistoale pentru asomat porcii, acestea nu sunt prea folosite nici macar in preajma sarbatorilor de iarna, salajenii preferand taierea porcilor in mod traditional.

Pentru cei care nu stiu, asomarea este procedeul in urma caruia un animal isi pierde imediat cunostinta, stare care trebuie sa dureze pana la momentul sacrificarii acestuia. Ea trebuie efectuata numai cand este urmata imediat de sangerare. Asomarea ar putea deveni obligatorie, din cauza normelor impuse de Uniunea Europeana, din 2013.

Conform datelor oferite de catre Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, in judet exista doar sase asomatoare, dintre care trei sunt electrice si apartin unor companii private, alte trei, de tipul pistoalelor cu glont captiv, fiind in posesia unor medici veterinari.

Doar cele de tip pistol ar putea fi folosite in asomarea porcilor in gospodaria taranilor, deoarece asomatoarele electrice sunt fixe, ceea ce inseamna ca porcul ce se doreste a fi sacrificat in acest mod ar trebui transportat la sediul firmei ce are un astfel de asomator. Revenind la pistoalele de asomat, cu astfel de

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »