Salajenii nu-si reclama angajatorii

Magazin Salajean 17 iunie 2010 0

Salajenii nu-si reclama angajatorii

De teama sa nu-si piarda locul de munca, mai ales pe timp de criza financiara, angajatul salajean prefera sa se planga in familie ori prietenilor, nicidecum autoritatilor, ca nu si-a mai primit leafa de cateva luni. Astfel se face ca in decursul anului, la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj s-au depus doar 35 de sesizari impotriva agentilor economici din judet.

Salariatii salajeni nu prea se inghesuie sa-si reclame angajatorii pentru a primi anumite drepturi cuvenite prin lege. De la inceputul anului si pana in prezent, doar 35 de persoane s-au adresat la ITM Salaj pentru a depune sesizari impotriva sefilor. Dintre acestea, 16 sesizari au avut au avut ca obiect neplata drepturilor salariale. Potrivit directorului coordonator al inspectoratului de munca, Daniela Biris, in toate cele 16 cazuri s-au desfasurat controale la agentii economici reclamati, in cadrul carora s-au verificat statele de plata si s-au cerut dovezi privind acordarea drepturilor salariale.

In timpul controalelor, la 14 angajatori s-a dispus semnarea lunara a statelor de plata de catre salariati, conform prevederilor din Codul Muncii sau a altor documente justificative, prezentarea de dovezi privind acordarea drepturilor salariale, precum si respectarea datei privind acordarea drepturilor salariale, clauza ce este prevazuta in contractul individual de munca. In celelalte doua cazuri, la data controlului, statele de plata verificate erau semnate de catre salariati, a declarat Daniela Biris. Potrivit sursei citate, toate reclamatiile au fost solutionate in favoarea salariatilor, angajatorii conformandu-se masurilor date de catre inspectorii de munca, in caz contrar acestia riscand amenzi cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei. Pe langa neacordarea drepturilor salariale, petitiile depuse de catre salariati la ITM Salaj au vizat si munca fara forme legale de angajare, nedepunerea deciziei de incetare a contractelor individuale de munca in vederea inchiderii carnetului de munca, neeliberarea de adeverinte si neacordarea concediului de odihna.

Pentru a-si primi drepturile salariale restante, salariatii trebuie sa urmeze anumiti pasi. In primul rand, angajatul trebuie sa se adreseze conducerii cu o cerere in scris in care sa-si solicite drepturile salariale. In caz contrar, acesta poate depune o petitie in scris la ITM Salaj, care va controla angajatorul. Ca o ultima solutie, salariatul fara leafa se poate adresa instantei de judecata in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul. Din fericire, solutionarea conflictelor de munca este scutita de taxa de timbru si de timbru judiciar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »