Salajenii nu s-au inghesuit la targul Indagra

Magazin Salajean 24 octombrie 2011 0

Agricultorii salajeni nu au trecut, decat in numar foarte mic, pragul targului Indagra de la Bucuresti.

Cea de-a XVI-a editie a targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei, Indagra, s-a desfasurat la salonul Romexpo din Bucuresti.

Ca in fiecare an, au fost prezentate utilaje agricole, echipamente pentru industria alimentara, produse ecologice, flori, puieti de pomi, animale. Totodata, in cadrul evenimentul au avut loc: prezentari si demonstratii organizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurala, comunicari stiintifice sustinute de specialisti ai Academiei de Stiinte Agricole, seminarii sustinute de Institutul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Noutati in domeniu au fost prezentate de horticultorii polonezi si de producatorii de masini agricole din Romania.

La aceasta manifestare au participat peste 380 de firme sau producatori din tara. Salajul a fost reprezentat de Sabin Barne, care a expus produse traditionale de stuparit si tuica ambalata. Pe de alta parte, la Indagra au mai participat reprezentanti ai Asociatiei Pomicultorilor din Salaj, care au fost interesati de produsele expuse. Acestia, asa cum am aflat de la presedintele APS, Luka Petru, au achizitionat o instalatie de tocat si presat mere, in vederea producerii sucului de fructe. Utilajul va fi folosit de membrii asociatiei, contra unei taxe.

Asociatia este o structura profesionala prin care membrii ei beneficiaza de consultanta si servicii tehnologice, astfel incat acestea sa contribuie la imbunatatirea activitatii. Deocamdata, nu s-a facut pasul spre constituirea unei societati prin care produsele-fructele sa poata fi vandute pe piata. Fiecare membru isi vinde fructele sau le depoziteaza pe cont propriu, a aratat Luka Petru.

Acesta a mentionat ca in asociatie, care a fost fondata in urma cu cinci ani, s-au inscris 300 de membri, foarte multi dintre acestia mai mult pentru a beneficia de punctajul necesar primirii subventiilor. Cei 27 de membri fondatori si activi, au fost solicitati sa furnizeze mere pentru elevi, in programul national Fructe in scoli. Din cauza pretului, sub cel pe care il primesc pe piata, membrii APS nu s-au aratat interesati, explicand ca este mult de lucru cu aceste produse si ca primesc doar 2 lei pentru un kilogram, fata de 2,5 cat ar primi in piata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »