Salajenii, meseriile si ilegalitatea

Magazin Salajean 3 decembrie 2008 0

Salajenii, meseriile si ilegalitatea

Meseriile ca bona, cioban, femeie de serviciu, instructor de educatie, menajera sau cantaret sunt practicate de mai multi salajeni, insa foarte putini dintre acestia au incheiate contracte de munca sau conventii civile cu persoanele care beneficiaza de aceste servicii. In acest context, autoritatile marturisesc ca au cunostinta de existenta acestui fenomen, insa sustin ca este greu de demonstrat acest lucru si doar reclamatiile ce privesc anumite aspecte concrete pot fi de ajutor. Este foarte greu de demonstrat practicarea acestor meserii, ne spune Laurentiu Butiri, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Salaj. Acesta a adaugat ca nedeclararea veniturilor obtinute din practicarea unor astfel de meserii reprezinta evaziune fiscala, fapta pedepsita de lege.

Specialistii spun ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza actualului cadru legislativ, in conditiile in care pentru aceste meserii nu se prevad cursuri de specializare, iar cetatenii cred ca pot fi practicate de catre oricine si nu mai este necesara si inregistrarea lor in acte. La aceste cazuri se adauga si banii nedeclarati, obtinuti de pe urma unei meserii practicate in mod legal. In aceasta categorie se incadreaza, de exemplu, profesorii, preotii sau muncitorii din domeniul constructiilor. In primul caz este vorba de meditatiile acordate in particular, de pe urma carora se obtin venituri care nu sunt declarate. In a doilea caz este vorba de banii incasati de preoti din serviciile prestate si pentru care nu se elibereaza chitante. In privinta constructorilor, sunt bine cunoscute echipele care lucreaza la domiciliu, si care nu incheie nici un act cu beneficiarii.

Legislatia prevede ca inclusiv, persoanele fizice pot incheia contracte pentru munci ocazionale, fiind denumite conventii civile. In aceste documente se trece durata muncii prestate si remuneratia, fiind aplicata retinerea la sursa a impozitului, care trebuie declarat ulterior la Fisc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »