Salajenii, mari consumatori de alcool

Magazin Salajean 12 decembrie 2006 0

Salajenii, mari consumatori de alcoolCoordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judetului Salaj (CPECA) Salaj,Valer Merce, a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, raportul de activitate pe anul 2006 al institutiei.

In cadrul conferintei principalele teme dezbatute au fost: Particularitatile traficului si consumului de droguri in judetul Salaj; fenomenul drogurilor, precum si realizarile institutiei.

Subinspectorul, Valer Merce a sustinut ca Salajul este unul dintre judetele cu un consum ridicat de alcool. Anual se produc peste 10 milioane de litri de vin si aproximativ trei milioane de litri de tuica. De asemenea in judet exista 426 de cazane de fiert tuica in gospodarii individuale, care nu au solicitat autorizatii sau nu indeplinesc conditiile legale de functionare.Datele statistice privind numarul cazurilor cu afectiuni cronice datorate consumului de droguri si alcool indica o incidenta scazuta a afectiunilor legate de consumul de alcool si nici intr-un caz de afectiuni datorate consumului altor substante psihoactive.

Salajul este printre judetele cu cea mai mica infractionalitate din tara in ceea ce priveste consumul de droguri si infractiunile conexe. Astfel, exista doar o persoana condamnata in anul 2005, pentru consum de canabis, in comparatie cu anul in curs cand nu exista nici un astfel de caz. Fata de anul trecut, cazurile de infractiuni constatate privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri a scazut de la 12, la doar sapte cazuri constatate in acest an.

In ceea ce priveste confiscarile de droguri in cursul acestui an, subinspectorul a precizat ca au fost retinuti 150 de litri de precursori (acetona). In judetul Salaj, consumul de droguri ilicite nu reprezinta un fenomen de amploare si nici nu exista dependenti inregistrati, reiese din analiza datelor colectate impreuna cu institutiile abilitate in vederea cunoasterii amplitudinii traficului si consumului de droguri.

In luna septembrie a.c. a fost aprobata prin avizul Prefectului judetului si al Presedintelui Consiliului Judetean, Strategia Judeteana Antidrog si Planul Judetean de Actiune, pentru perioada 2006 – 2008. Principalul obiectiv il reprezinta, in judetul Salaj mentinerea la un nivel scazut a consumului de droguri in randul populatiei generale, in paralel cu reducerea criminalitatii organizate in legatura cu drogurile. Pe plan local, specialistii centrului au realizat peste 80 de informari in scoli, la care au participat peste 2.500 de elevi si peste 100 de profesori. In cursul anului 2006 au fost implementate 11 proiecte.

Prevenirea consumului de droguri in scoala a reprezentat partea cea mai intensa, in cadrul activitatilor centrului. Cele mai multe actiuni s-au adresat elevilor si au avut ca scop informarea, comunicarea si educarea acestora, pentru a adopta un stil de viata sanatos fara tutun, alcool si droguri. De asemenea in decursul acestui an au fost programate si realizate o serie de actiuni pentru constientizarea societatii si familiilor, vis- a – vis de pericolul consumului de droguri, alcool si tutun. Modalitatile prin care au fost diseminate aceste informatii au constituit-o marsurile , intalnirile publice, prezentarile de filme, actiunile stradale realizate cu ajutorul voluntarilor, cat si realizarea a 500 de calendare de renuntare la fumat.

Desi evolutia acestui flagel este greu previzibila, pentru limitarea acestuia si neproliferarea lui in judetul Salaj, trebuie sa-i acordam atentia cuvenita, printr-o implicare si colaborare mai activa a tuturor institutiilor cu atributii in acest domeniu, in folosul intregii comunitati, a conchis Merce.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »