Salajenii lucreaza ca negrii pe plantatie

Magazin Salajean 23 iulie 2007 0

Salajenii lucreaza ca negrii pe plantatie* 14 firme salajene isi bat joc de angajati, nerespectandu-le drepturile
* daca temperatura aerului depaseste 37 de grade Celsius, timp de doua zile consecutiv, angajatorul, impreuna cu sindicatele sau reprezentantii alesi ai salariatilor pot hotari intreruperea lucrului

14 firme salajene isi bat joc de angajati

Ca urmare a avertizarilor meteorologice privind perioada de canicula, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj au verificat o serie de agenti economici, cu privire la modul in care acestia respecta prevederile Ordonantei de Urgenta 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia angajatilor. Astfel, intr-un comunicat de presa remis de ITM Salaj, se arata ca, in aceasta perioada, au fost controlati 14 angajatori, verificari soldate cu 9 avertismente. Printre agentii economici prinsi cu nereguli la capitolul respect fata de angajati se numara: SC Panelux SRL Buciumi, SC Spancioc SRL Agrij, SC Petrescu Construct SRL Zalau, SC MG Road SRL Pausa, SC Soriad Com Balan si SC Consim SRL Zalau. In fine, masurile dispuse de catre inspectorii ITM firmelor amintite, si nu numai, sunt: asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, precum si reducerea ritmului activitatilor fizice.

Drepturi pe vreme de canicula

Ordonanta de Urgenta 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioade cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, aprobata de Parlament prin Legea 436/2001, prevede ca temperaturi extreme ale aerului sunt cele care depasesc 37 de grade Celsius sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, conform aceleiasi Ordonante, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale, pentru ameliorarea conditiilor de munca si pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer, asigurarea apei minerale adecvate (cate 2-4 litri pentru o persoana), asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri.

Intreruperea lucrului

Daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv, iar angajatorul nu poate asigura conditiile de mai sus angajatilor sai, se vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, alte masuri, mult mai drastice si anume: reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11 si dupa ora 17, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale. La aplicarea acestor masuri, angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata. Acestea pot fi, fie prin recuperarea in urmatoarele sase luni a timpului in care activitatea s-a redus ori s-a oprit cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior, fie fara recuperarea timpului de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

Cine gestioneaza situatia

Prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta, conform OUG 21/ 2004, sunt sarcina exclusiva a Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, in componenta caruia intra Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) si comitete ministeriale, judetene sau locale pentru situatii de urgenta. CNSU functioneaza sub conducerea directa a ministrului Administratiei si Internelor si in coordonarea prim-ministrului. Printre atributiile CNSU se numara declararea, cu acordul prim-ministrului, a starii de alerta la nivel national sau la nivelul mai multor judete, coordonarea gestionarii situatiilor de urgenta si declararea incetarii starii de alerta. Tot CNSU poate propune Guvernului, prin ministrul de Interne, instituirea de catre presedintele Romaniei a starii de urgenta in zonele afectate. Potrivit Legii 453/2004, starea de urgenta poate fi instituita si in cazul iminentei producerii ori producerea unor calamitati care fac necesara prevenirea, limitarea sau inlaturarea, dupa caz, a urmarilor unor dezastre. In cazul caniculei, in cadrul Ministerului de Interne, s-a constituit Comitetul Operativ pentru Prevenirea si Atenuarea Efectelor Caniculei Prelungite si a Secetei Hidrologice, convocat pentru prima oara la 26 iunie. Ca urmare a persistentei temperaturilor foarte ridicate, intr-o videoconferinta cu prefectii, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut membrilor comitetului special constituit pentru combaterea caniculei sa se intruneasca ori de cate ori este nevoie, poate chiar zilnic, pentru a monitoriza situatia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »