Salajenii isi verifica sanatatea

Magazin Salajean 23 octombrie 2007 0

* In cursul lunii septembrie, 15.195 de salajeni, din totalul de 20.535 care trebuiau sa se prezinte la cabinelete medicilor de familie si-au evaluat starea de sanatate.

Desi se preconiza ca Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei va fi demarat incepand cu 1 iulie 2007, acesta a inceput cu o luna mai tarziu. Din statistica intocmita de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, reiese ca in luna iulie prezenta salajenilor la cabinetele medicilor de familie a fost de 60 la suta.

Cei mai interesati in a-si evalua sanatatea s-au dovedit a fi varstnicii, iar cea mai mica prezenta la medicul de familie au avut-o tinerii.

Medicii nu au tehnica de calcul

Medicii de familie salajeni se confrunta, la doua luni de la startul programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, cu dificultati in ceea ce priveste lipsa dotarilor tehnice necesare acestei proceduri. Mult trambitatele tehnici de calcul pe care medicii de familie trebuia sa le primeasca de la inceputul programului, nu exista nici in ziua de azi. Motivul? Licitatia de achizitionare nu este finalizata.

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei este finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice. Prin acest program, salajenii beneficiaza de o consultatie clinica gratuita si un set gratuit de analize care sa ajute la depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabetice, anemii etc. Fiecare cetatean va primi acasa o scrisoare cu pasii de urmat si cu doua taloane nominale. Pe un talon scrie Medic si cu acesta se va prezenta la consultatie, la medicul de familie, in luna in care este nascut. Acest talon va ramane la medicul de familie. Pe al doilea talon scrie Laborator de analize si cu el destinatarul se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se vor efectua analizele respective. Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Investigatiile paraclinice care pot fi efectuate in cadrul programului sunt stabilite de medicul de familie in urma examenului clinic. Daca in urma examenelor medicul de familie suspecteaza existenta unei boli, pacientul va fi trimis la medicul specialist. Persoanele asigurate care au fost depistate cu probleme de sanatate care nu pot fi rezolvate de medicul de familie examinator vor fi trimise de acesta, cu bilet de trimitere, la cabinetele de specialitate pentru precizarea diagnosticului si a atitudinii terapeutice.

In final, pe baza tuturor acestor informatii, tot medicul de familie va fi cel care va trage concluziile asupra starii de sanatate a pacientului. Medicul de familie va programa asiguratii de pe lista in luna in care acestia sunt nascuti. Vor fi programati in perioade bine stabilite de medicul de familie si cetatenii neasigurati care au solicitat sa se inscrie pe lista sa. Parcursul unui cetatean in acest program va fi: medic de familie – laborator pentru recoltare; analize-medic de familie pentru interpretarea analizelor si recomandarile in functie de rezultate.

Nu vor face acest control: persoanele care in ultimele 30 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, in laboratoare care indeplinesc conditiile stabilite de prezentul ordin; bolnavii cronic cunoscuti si dispensarizati de medicul de familie care in ultimele 90 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, in laboratoare care indeplinesc conditiile stabilite de prezentul ordin; copiii de la 0-3 ani, decat la recomandarea expresa a medicului.

Reamintim ca pentru derularea programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei au fost alocati judetului Salaj 832.000 de lei, din care 202.000 sunt pentru serviciile medicilor de familie si 630.000 de lei pentru plata serviciilor paraclinice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »