Salajenii isi radiaza tractoarele in draci

Magazin Salajean 27 februarie 2007 0

Salajenii isi radiaza tractoarele in draciProprietarii de tractoare din Salaj s-au pus pe radierea masiva a utilajelor agricole inmatriculate la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Auto Salaj. Motivul ar fi obligatiile financiare prea mari pe care le comporta un astfel de vehicul, obligatii care sunt, in cateva cazuri, chiar ilare.

Spre exemplu, potrivit unor surse centrale, proprietarul unui tractor este obligat sa-si achite asigurarea obligatorie auto care cuprinde, dupa cum se stie, incepand cu acest an, si Cartea Verde – adica un document aditional valabil si necesar doar pentru autovehiculele care circula in afara granitelor. Astfel, asigurarea obligatorie RCA pentru un tractor cu o capacitate mai mica de 45CP a crescut, in 2007, cu 35-40 la suta fata de 2006, proprietarul vehiculului fiind obligat sa scoata din buzunare peste 120 de lei.

Asta ar fi doar un motiv pentru care proprietarii de tractoare au trecut la radieri masive. Dar, pe langa plata Cartii Verzi obligatorii, taranii mai sunt obligati sa-si faca inspectia tehnica periodica si, pana nu demult, chiar sa-si achite rovigneta.

Dar daca proprietarii de tractoare ies din evidentele Inmatricularilor Auto, asta nu inseamna ca vor circula ilegal. O portita legala si mult mai comoda le ofera Codul Rutier, care spune ca tractoarele pot fi doar inregistrate la administratia locala a proprietarului. Cu aceasta luare in evidenta, proprietarul tractorului nu mai este nevoit sa-si achite nici RCA, nu trebuie sa faca nici ITP, ci doar sa plateasca impozit dupa vehicul.

Salajul era cunoscut, in urma cu cativa ani, ca judetul cu cele mai multe tractoare pe cap de locuitor. Numarul acestora aproape ca s-a dublat, intre anii 1995 – 2004. Daca in 1995, in Salaj existau 2.902 de tractoare, in 2004 judetul avea deja 4.340 de astfel de vehicule inmatriculate.

In prezent, in evidentele Inmatricularilor Auto mai exista doar 163 de tractoare si 678 de tractoare rutiere. Potrivit celor declarate de catre seful SPCRPCIA Salaj, Remus Stanciu, doar in ianuarie au fost radiate peste 200 de tractoare. Radiem zilnic circa 15-20 de tractoare, a mai spus Stanciu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »