Salajenii isi pot plati retroactiv cotizatiile pentru drepturile de pensii

Magazin Salajean 9 noiembrie 2010 0

Salajenii isi pot plati retroactiv cotizatiile pentru drepturile de pensii

Persoanele care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii vor avea dreptul sa plateasca retroactiv cotizatiile, dar numai pentru ultimii cinci ani, in baza unei Ordonante de Urgenta adoptata de Guvern. Sumele aferente vor putea fi insa achitate doar pana la sfarsitul acestui an.

Directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Salaj, Luminita Nemes, a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, care sunt conditiile si beneficiile prevazute de aceasta ordonanta. Potrivit Ordonantei 94/2010, orice persoana, indiferent de cetatenie, domiciliu sau resedinta, care nu are calitatea de pensionar dar a indeplinit varsta necesara si care nu are realizat stagiul minim de cotizare prevazut de lege poate sa cotizeze retroactiv pentru ultimii cinci ani. Persoanele trebuie sa se prezinte la Casele de Pensii pentru a incheia un contract de asigurare sociala pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2010. Acest contract se incheie numai pentru perioadele anterioare, respectiv pentru cel mult trei ani anteriori incheierii contractului.

Avantajul consta in recunoasterea stagiului de cotizare in sistemul public de pensii pentru perioadele pentru care se achita contributia de asigurari sociale actualizata. Unele persoane nu s-ar putea pensiona fara aceste perioade, iar in alte cazuri, persoanele pot realiza un stagiu de cotizare mai mare, cu consecinte directe asupra cuantumului mai mare al pensiei pe care o vor obtine in viitor, a declarat Luminita Nemes.

Potrivit sursei citate, baza lunara de calcul a sumelor datorate de persoanele care vor sa plateasca retroactiv pentru ultimii ani si sa beneficieze astfel de vechime in plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe tara, garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicita asigurarea in sistemul public de pensii.

Cei interesati trebuie sa plateasca intre 27,5 si 31,5 la suta din valoarea salariului lunar minim brut pe tara, asa cum a fost reglementat prin acte normative din 2005 si pana acum, suma care va fi actualizata cu indicele de inflatie. Sumele vor fi platite la bugetul de pensii fie intr-o singura transa, fie esalonat, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010. Perioada pentru care se achita contributia de asigurari sociale va constitui stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.

Facilitatea privind plata retroactiva va fi valabila doar pana la sfarsitul anului 2010.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »