Sălăjenii – informaţi despre managementul integrat al deşeurilor

O campanie de conştientizare publică a fost lansată ieri, în cadrul proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj”, scopul urmărit fiind diseminarea informaţiilor referitoare la proiectul respectiv, derulat de Consiliul Judeţean (CJ). În acest sens, vor fi efectuate deplasări în judeţ, în toate unităţile administrativ-teritoriale, aceasta reprezentând prima componentă a campaniei care a luat startul ieri. Cea de-a doua componentă vizează conştientizarea tinerilor în privinţa activităţilor derulate în proiectul prin care Sălajul va avea o deponie modernă, la standarde europene, iar colectarea deşeurilor se va face în întreg judeţul în mod integrat.
Astfel, se va pune accent pe educarea elevilor în şcoli în legătură cu beneficiile sociale, economice, de igienă şi sănătate, precum şi cu privire la obligaţia de selectare a deşeurilor. Opt şcoli din judeţ au fost cuprinse în proiect, ele fiind din localităţile Băbeni, Benesat, Cizer, Cuzăplac, Dobrin, Nuşfalău, Grupul Şcolar Industrial Sărmăşag şi Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Zalău.
Campania de conştientizare publică este cu atât mai necesară cu cât amenajarea unei deponii moderne, în comuna Dobrin, şi implementarea unui sistem integrat de colectare a deşeurilor constituie cel mai amplu proiect derulat de CJ Sălaj. Instituţia respectivă a demarat totul în 2007, iar 3 ani mai târziu a fost aprobat Studiul de Fezabilitate aferent şi a fost semnat contractul de finanţare, bugetul proiectului fiind de peste 34 milioane de euro. Din această sumă, circa 25 milioane de euro reprezintă cheltuieli eligibile (18,7 milioane de euro – fonduri UE, 2,2 milioane de euro – finanţare din bugetul naţional, iar circa 470.000 de euro – aportul din bugetul CJ), iar diferenţa sunt cheltuieli neeligibile.
Preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, a declarat, ieri, la lansarea campaniei de conştientizare a populaţiei, că proiectul sus amintit se numără printre puţinele din România care îşi propun realizarea unui management integrat al deşeurilor, de la A la Z. În cadrul acestui proiect, va fi realizat un Centru de management integrat al deşeurilor la Dobrin, trei staţii de transfer la Crasna, Surduc şi Sânmihaiu Almaşului, iar deponiile neconforme din cele patru oraşe sălăjene vor fi închise. Opt locaţii sunt cuprinse în proiect, iar investiţia propriu zisă a demarat deja în luna august a acestui an. În prezent se execută lucrări specifice organizării de şantier, de terasamente, excavaţii şi împrejmuiri la Dobrin şi la Crasna.

Leave a Comment