Salajenii ignora examenul trichineloscopic

Magazin Salajean 9 ianuarie 2008 0

Dupa ce au ignorat si au trecut peste cerintele UE privind asomarea porcinelor inainte de sacrificare, salajenii au tratat superficial si efectuarea examenului trichineloscopic al carnii, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Salaj. Astfel, doar 2.500 de familii din Salaj, din cele 40.000 care au sacrificat porci in perioada sarbatorilor, au facut examenul trichineloscopic al carnii. Inconstienta ii poate costa grav pe salajeni, avand in vedere ca boala cauzata de Trichinella Spiralis este foarte grava, putand duce la decesul celor care au contractat virusul. Numarul familiilor care au sacrificat porci si au adus probe pentru efectuarea examenului trichineloscopic nu este pe masura asteptarilor noastre. Abia 2.500 de familii au facut acest examen, din cele aproximativ 40.000 care au taiat porci de sarbatori. Este extrem de putin, cred ca oamenii dau dovada de inconstienta ignoand acest test. Boala cauzata de virusul Trichinella Spiralis este foarte grava si poate duce la decesul celor care il contracteaza. Se pare ca oamenii chiar nu inteleg importanta examenului trichineloscopic, a spus Mircea Martin.

Situatia este cu atat mai grava cu cat in Salaj s-au inregistat in fiecare an cazuri de trichineloza, doar in 2006 fiind internate in spital 24 de persoane care au contractat virusul consumand carnea unui porc mistret.

Totusi, autoritatile sanitar-veterinare spera ca, macar in ianuarie, cand inca se sacrifica porcine, salajenii sa aduca probe de carne la control. Costul unui astfel de test este de doar 7 lei, o suma pe care si-o permite orice familie. In plus, nu trebuie sa aduca proba de carne la Zalau, ci doar sa o prezinte la medicul veterinar din comuna. Este totul foarte simplu, sper ca in ianuarie, cand inca se sacrifica un numar considerabil de porci, proprietarii sa faca examenul trichineloscopic, a conchis directorul DSV Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »