Salajenii din Imola au numere de Valcau, Chilioara, Marin si Zalau

Magazin Salajean 19 decembrie 2006 0

Salajenii din Imola au numere de Valcau, Chilioara, Marin si ZalauIn recenta vizita pe care am facut-o in Italia, impreuna cu o delegatie de peste 30 de salajeni, despre care am scris pe larg in cotidianul Magazin Salajean, am stat de vorba cu mai multi salajeni aflati la munca in cizma. Unii au vrut sa-si dea numele, majoritatea nu. Din spovedaniile lor am retinut ca le este foarte dor de casa, ca majoritatea dintre ei si-au cumparat in tara terenuri sau si-au construit case ori si le-au modernizat pe cele existente. Si ca painea strainatatii, evident, este amara. Despre reintoarcerea in tara, nu am primit raspunsuri clar pozitive, multe voci spunand ca asteapta momentul 1 ianuarie 2007, sa vada, in primul rand, daca lucrurile se vor schimba in tara si, apoi, daca vor fi mai bine priviti in Italia. Pe aceasta tema, iar parerile sunt impartite, unii spun ca da, altii spun ca nu. Despre numarul salajenilor, romanilor in Italia? De la mii, la zeci de mii. Foarte multi, la negru sau la gri. Dintre lucrurile care mi s-au parut certe: la Imola exista o comunitate puternica de salajeni, foarte multi din Valcau. Am stat de vorba cu unul dintre liderii, sa-i spunem asa, ai acestei comunitati, Gabi Macovei, care mi-a spus ca dupa multi ani petrecuti aici vrea sa se reintoarca acasa, pentru a pune umarul la dezvoltarea zonei si pentru a aplica ceea ce a vazut pozitiv in Italia.

Foarte multi salajeni si-au cumparat case in zona Imola

M.P., din Imola, povesteste: Am citit interviul cu domnul Cornel Puscas (aparut in numarul de joi al cotidianului Magazin Salajean -n.r.) si nu sunt intru totul de acord cu cele declarate de dansul. Romanii au inceput sa vina in numar mare dupa anul 2002. E adevarat ca inceputurile sunt grele pentru imigranti, iar daca vrei sa ajuti si pe altii este normal sa cauti case ieftine, mari si la periferie, dar dupa ce ai obtinut un drept de munca si un contract de munca pe timp nedeterminat ai posibilitatea sa iti cumperi o casa si sa nu mai stai la gramada. Pentru a-ti cumpara o casa in Italia nu ai nevoie de pile la banca, ci doar de un contract de munca pe timp nedeterminat si sa faci dovada ca esti un bun platnic. In zona Imolei sunt foarte multi salajeni care si-au cumparat case, chiar dupa un an sau doi de la venirea lor in Italia. La urma urmei, casele mari si ieftine de la periferie sunt o adevarata mina de aur, pentru ca se scot bani frumosi din chirii. In ceea ce priveste salariile, acestea variaza de la 800 – 1.000 euro la angajare si pot ajunge pana la 1.300-1.800 euro, in functie de vechime si munca prestata. Intr-adevar, nu sunt recunoscute diplomele de studii si a devenit foarte greu sa gasesti un loc de munca stabil. De cand cu intrarea Romaniei in UE, tot mai multi romani se gandesc sa se intoarca in tara, doar ca cei care si-au adus si copiii au o problema in plus, deoarece copiii s-au integrat foarte bine si le este frica sa se intoarca, se gandesc la lipsurile de la care au plecat, asta bineinteles in cazul copiilor mai mari. In ceea ce priveste scoala, a fost foarte usor pentru ei sa inceapa scoala aici, iar acum cand trebuie sa se intoarca, dupa cativa ani le este foarte greu din cauza diferentei dintre sistemul de invatamant de aici, care nu este asa de incarcat si sistemul de invatamant din Romania. Fiecare roman are povestea lui, sunt persoane care s-au realizat din punct de vedere material si, in paralel, au inceput o afacere in tara, dar sunt si persoane care nu si-au schimbat modul de gandire si au ramas la acelasi nivel. In general, romanii sunt priviti bine de catre italieni, pentru ca sunt harnici in comparatie cu alte natii.

Banc cu salajeni la Imola

O intamplare adevarata care a devenit banc: in Imola un politist opreste o masina cu numere de Cluj si il intreaba pe sofer de ce nationalitate este. Acesta ii raspunde ca este roman, la care politistul ii spune ca nu il crede, pentru ca romanii au SJ pe masina.

Nu se mai stie numarul romanilor

M.P., din Imola, mai povesteste: Despre salajenii din Imola ar fi foarte multe de scris, si bune si rele. Primii salajeni au ajuns la Imola in urma cu 14 ani, cand un preot greco-catolic din Romania l-a rugat pe un preot din Italia, rectorul unui seminar teologic, sa primeasca la studii un grup de tineri romani. De aici incepe povestea salajenilor la Imola, in care acest preot italian a avut un rol foarte important. Pana in anul 2000, cand s-a dat dreptul la munca, in Imola se gaseau in jur de 60 de persoane. In anul 2002, cand s-a putut calatori fara viza, cu ocazia primei sarbatori a romanilor, s-a incercat un recensamant si erau in jur de 2.000 de persoane. Baietii care au venit la studii erau din Chilioara, Valcau si Zalau. Urmatorii pana la 2.000, majoritatea, erau din Chilioara,Valcau, Marin si Zalau sau prieteni si rude ai acestora. Asa se explica acel recensamant. Daca in 2002 ne cunosteam intre noi aproape toti, acum nu se mai stie numarul celor care traiesc aici, pentru ca sunt de nu stiu cate ori mai multi ca atunci.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »