Salajenii, dezinteresati de slujbele in strainatate

Magazin Salajean 10 august 2010 0

Salajenii, dezinteresati de slujbele in strainatate

Dupa ce ca slujbele in propriul judet ii lasa indiferenti pe salajeni, acestia nu par atrasi nici de oferta internationala, daca e sa ne luam dupa rezultatele unui sondaj realizat de catre site-ul specializat in oferte de locuri de munca in strainatate, Tjobs.ro. Potrivit sursei citate, Salajul se situeaza la coada clasamentului pe judete din punct de vedere al numarului de persoane care si-au depus cereri sau dosare pentru diverse slujbe in strainatate. Astfel, in timp ce 12 la suta dintre bucuresteni si-au gasit ori isi cauta un job pe alte meleaguri, din judetul nostru doar 0,66 la suta dintre oamenii muncii si-au manifestat acest interes.

Printre judetele cu apetit crescut pentru emigrare in cautarea unui loc de munca mai regasim Constanta (9,5 la suta), Prahova (4,9 la suta), Timis (4,6 la suta), Brasov (4,4 la suta), Galati (4 la suta), Iasi si Mures (3,8 la suta). La polul opus, in vecinatatea Salajului stau judete precum Covasna, cu acelasi procent, si Teleorman, cu 0,5 la suta.

Salajenii se plang ca la nivel local, salariile oferite de catre angajatori sunt foarte mici, motiv pentru care o mare parte dintre someri se multumesc cu bruma de indemnizatie de somaj. Cu toate acestea, nu se inghesuie nici la biroul retelei EURES din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, pentru a gasi o slujba mai bine remunerata in spatiul european. Dupa cum ne-a declarat Romeo Sarca, directorul Agentiei salajene, in fiecare luna, peste 50 de salajeni se intereseaza de oferta EURES. Cei mai multi, insa, o fac doar telefonic si prea putini dovedesc determinare. Asa se face ca, de la inceputul anului in curs, doar 137 de persoane, dintre care cinci in luna iulie, au solicitat sa fie luati in evidenta retelei in eventualitatea in care se iveste un post potrivit pregatirii.

Romeo Sarca este de parere ca numarul celor interesati nu este foarte mare si, pentru ca oferta din ultima perioada s-a adresat mai ales celor cu pregatire in domeniul medical. Multi dintre salajenii care viseaza la o slujba in strainatate renunta dupa ce afla ca nu corespund cerintelor. Mai exact, nu cunosc o limba straina sau nu au specializare in meseria in cauza, sustine oficialul AJOFM Salaj.

Pe de alta parte, nu este exclus ca numarul redus al celor interesati sa munceasca in alte tari sa fie doar o aparenta oficiala, in conditiile in care munca la negru nu este o practica specifica doar Romaniei. Mai ales ca, dupa cum spune Sarca, salajenii au o retinere in a apela la serviciile EURES: Prin aceasta retea de cooperare intre serviciile publice de ocupare europene, oamenii beneficiaza de servicii gratuite. Si pentru ca nu li se percep taxe de intermediere, multi salajeni sunt neincrezatori si prefera sa se adreseze firmelor de plasare a fortei de munca, unde platesc pentru servicii ori isi gasesc o slujba prin intermediul cunostintelor aflate deja la munca in strainatate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »