Salajenii devin asigurati daca isi platesc contributia la sanatate retroactiv pe 6 luni

Magazin Salajean 9 august 2007 0

Salajenii devin asigurati daca isi platesc contributia la sanatate retroactiv pe 6 luni

* Legea 264/2007 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii aduce noi prevederi referitoare la dobandirea calitatii de asigurat

Directorul de relatii contractuale din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, Marius Tautu, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri ca modificarea importanta adusa Legii 95/2006 se refera la persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei la sistemul de asigurari sociale de sanatate. Cetatenii isi pot dobandi statutul de asigurati in sistemul public de asigurari de sanatate daca isi platesc contributia retroactiv, pe o perioada de sase luni, fata de prevederile anterioare, cand plata trebuia facuta retroactiv pentru cinci ani, a spus directorul Tautu.

Aceasta masura a intrat in vigoare in data de 27 iulie, la publicarea in Monitorul Oficial a Legii pentru modificarea Legii pentru Reforma in Sanatate 95/ 2006. Potrivit modificarilor, persoanele care, din diferite motive, nu pot sa dovedeasca faptul ca sunt asigurati in sistemul public de asigurari de sanatate, vor trebui sa plateasca contravaloarea contributiei legale lunare pe ultimele sase luni, cu penalizari, fata de prevederile anterioare cand trebuiau sa achite contributia pe ultimii cinci ani, cu penalizari, conform Legii 95. Plata contributiei dovedeste calitatea de asigurat a persoanei, care este necesara in diverse situatii precum inscrierea pe lista unui medic de familie, obtinerea unor servicii medicale gratuite sau solicitarea cardului de asigurat european.

In cazul acelor persoane care nu realizeaza venituri in perioada celor cinci ani de zile, dar care vor sa obtina calitatea de asigurat, trebuie sa plateasca contributia de 6,5 la suta la nivelul salariului minim brut pe tara, calculat pe sase luni, cu majorarile de intarziere, a precizat Marius Tautu. In scimb, acele persoane care au realizat venituri in perioada analizata, trebuie sa plateasca contributia la veniturile realizate, plus majorarile de intarziere. Acele persoane, insa, care au intrerupere pe cartea de munca in decursul celor cinci ani, trebuie sa plateasca la veniturile realizate – daca aceste venituri depasesc perioada de sase luni – contributia de 6,5 la suta, majorarile de intarziere, plus cele sase luni la nivelul salariului minim brut pe tara la data respectiva.

Daca s-au realizat venituri pe o perioada mai mica de sase luni, persoana in cauza trebuie sa plateasca la nivelul veniturilor realizate, penalitatile pentru intarziere si cele sase luni la nivelul salariului minim brut pe tara.

Schimbarea la fata a concediilor

Un alt subiect dezbatut in cadrul conferintei de presa de ieri a facut referire la modificarile aduse la modelele de declaratii pentru concediile medicale. Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate au fost modificate. Referitor la contributiile sociale, acestea nu vor mai putea fi achitate trimestrial, ci lunar, pana la data de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata drepturilor salariale.

O modificare importanta este aceea ca toate certificatele medicale (si cele platite de angajatori, si cele platite de persoanele fizice) trebuie depuse la sediul CAS. Pana acum, in vechile prevederi nu se specifica cu claritate care certificate trebuie depuse, a specificat Marius Tautu.

Un alt lucru important este acela ca se modifica termenul de plata a concediilor medicale pentru persoanele fizice, respectiv plata lunara, fata de cea trimestriala care era pana acum.

La externarea bolnavului din spital, medicul nu poate elibera certificat pentru concediul medical pe cod de indemnizatie de urgenta, deoarece, in acest caz, plata se face diferentiat. Se va merge doar pe boala pentru care a necesitat internare, a afirmat directorul Tautu.

In ceea ce priveste plata concediilor medicale, directorul a spus ca este de competenta angajatorului sa plateasca aceste concedii, in functie de numarul de personal salarial pe care il are in evidenta. Primele cinci zile din concediul medical se platesc de catre angajator, decontarile intrand in atributiile CAS-ului.

Evaluarea sanatatii populatiei… abia la inceput

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei a inceput doar teoretic. Aceasta pentru ca nici o persoana nu poate merge la medic decat in momentul in care primeste, prin posta, documentele necesare.

Directorul de relatii contractuale din cadrul CAS Salaj, Marius Tautu , a spus ca cei mai interesati de acest program s-au dovedit a fi cei din mediul urban, cu o adresabilitate de 60 la suta, pe locul doi fiind, evident, persoanele din mediul rural.

Toti medicii de familie (108) au semnat contract cu CAS Salaj pentru acest program, dar, din pacate, tehnica de calcul lipseste. De asemenea, au fost semnate contracte cu trei laboratoare de analize, a spus directorul Tautu.

Primul laborator care a incheiat contract cu institutia este Salvosan, situat in Dumbrava nr. 48, bloc TCI, cu puncte de lucru in Jibou, Cehu Silvaniei si Ileanda. Al doilea laborator este Mediserv SRL situat pe strada Sfanta Vineri nr. 10/A, cu puncte de lucru proprii a laboratorului in incinta farmaciei Gallenus din Zalau, in Crasna, Simleu Silvaniei si Jibou. Ultimul pe lista laboratoarelor este Biolab, situat pe Aleea Ritmului, bloc C23, apartamentul 41, cu puncte de lucru in Zalau, strada Avram Iancu nr.3, apartamentul 1.

Programul este gratuit pentru oricare cetatean, indiferent ca este asigurat sau nu, indiferent ca este sau nu inscris pe lista unui medic de familie. In cazul in care un cetatean nu are medic de familie sau nu este asigurat, se poate adresa oricarui medic de familie, care il va inregistra pe o lista separata si va fi programat la consultatie.

20.241 de taloane au ajuns la salajeni in luna iulie

Potrivit inspectorului din cadrul Oficiului Judetean de Posta Salaj, Viorica Sabau, pentru luna iulie au sosit in judet 22.053 de taloane, din care 20.241 au fost deja distribuite. Factorii postali s-au confruntat si cu situatii in care nu au gasit asiguratii la domiciliu, astfel ca, 1.056 de taloane au fost avizate. De asemenea, au fost inapoiate 700 de taloane, din cauza ca persoanele figureaza ca plecati din localitate, a adaugat inspectorul Sabau.

In cadrul programului, fiecare cetatean va beneficia de o consultatie la medicul de familie si, in functie de rezultatul consultatiei, de un set de analize pentru depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet etc. Plata consultatiei si a setului de analize de laborator este suportata integral din bugetul Ministerului Sanatatii Publice. In cazul in care medicul de familie decide, pe baza analizelor, ca exista o suspiciune de boala, acesta va recomanda consultul la un medic specialist, a afirmat directorul de relatii contractuale, Marius Tautu. De asemenea, directorul Tautu a precizat ca fiecare salajean isi va putea alege laboratorul unde isi va face analizele. Pentru a beneficia de serviciile cuprinse in acest program, fiecare cetatean va lua legatura cu medicul de familie (telefonic sau la sediul cabinetului), in luna in care s-a nascut, pentru a fi programat in vederea efectuarii consultatiei de evaluare a starii de sanatate.

In cadrul acestui program, medicii vor primi 15 lei pentru fiecare persoana consultata, pe baza de taloane. De asemenea, vor primi cate 1 leu pentru introducerea datelor pe calculator. Laboratoarele de analize vor primi maximum 50 de lei pentru o persoana, in functie de analizele prescrise, tot pe baza de talon.

Laptop-urile promise se lasa asteptate

Cat despre mult trambitatele laptop-uri promise de Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, medicii de familie mai au de asteptat, intrucat licitatia inca nu s-a incheiat.

Pana la primirea softului, medicii vor primi unul asemanator pentru ca, ulterior, datele sa fie transferate pe softul original. Totodata, pana la primirea laptopurilor, cadrele medicale isi vor instala softul pe calculatoarele proprii – pentru cei care dispun de ele, iar cei care nu au vor primi formulare, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Mihai Cheseli.

Speram ca acest program va avea succes prin prisma faptului ca va fi evaluata sanatatea intregii populatii. Astfel, vom putea sti care este starea de sanatate a tuturor, ne-a declarat directorul executiv al ASP Salaj, dr. Dana Pop.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »