Salajenii, datori vanduti bancilor

Magazin Salajean 10 octombrie 2011 0

Salajenii, datori vanduti bancilor

Imprumuturile bancare ale locuitorilor din Salaj sunt de doua ori mai mari decat cele contractate de firmele din judet. Potrivit ierarhiei realizate de Econtext, in functie de totalul creditelor contractate pana la finele lunii august de companiile din Romania, Salajul se afla pe locul 25, cu 553,9 milioane de euro luati imprumut de firme, in timp ce populatia judetului s-a imprumutat cu peste 1.126 de milioane de euro.

O astfel de analiza, asa cum apreciaza specialistii de la Econtext, poate fi decisiva in a radiografia modul si ritmul in care se dezvolta un judet sau o regiune. Daca balanta creditelor luate de companii fata de creditele luate de populatie inclina in favoarea populatiei, economia se va dezvolta mai lent. In schimb, acolo unde companiile au luat mai multe credite, ne putem astepta la o cresterere economica mai rapida si mai ridicata. Argumentand, analistii de la Econtext sustin ca: creditele contractate de populatie sunt utilizate cu precadere in consum si nu produc valoare adaugata. Creditele luate de companii inseamna investitii, ele produc bunastare si sporesc bogatia unei regiuni.

Judetele in care predomina imprumuturile contractate de companii au o economie mai stabila. Cu cat populatia imprumuta mai multi bani, cu atat redresarea economica va fi mai dificila. In Romania doar 13 judete se pot lauda ca detin o balanta in favoarea progresului, respectiv, unde creditele luate de companii sunt mai mari decat cele contractate de populatie. Este vorba de: Satu Mare, Bihor, Timis, Maramures, Harghita, Bacau, Sibiu, Vilcea, Bacau, Galati, Buzau, Dambovita, Calarasi si Capitala.

Practic, cea mai mare suma a fost imprumutata de societati comerciale din Bucuresti si judetul Ilfov (38.302 de milioane de euro). Pe locurile urmatoare se situeaza judetele Timis (cu 3.471 de milioane de euro contractate de firme) si Cluj (cu 3.295 de milioane de euro luate imprumut de agentii economici).

Cei mai putini bani au fost imprumutati de firme de la unitatile bancare din Caras Severin (237,9 milioane de euro), Giurgiu (237,4 milioane de euro) si Teleorman (cu 149,6 milioane de euro).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »