Salajenii cumpara si masini furate din strainatate

Magazin Salajean 4 martie 2010 0

Salajenii cumpara si masini furate din strainatateDesi sunt mai ieftine, masinile second hand aduse din afara tarii pot crea mari neplaceri cumparatorilor, si nu numai. Si nu doar pentru faptul ca mai scapata unele piese ale motorului ori mai apare cate o pata de rugina ascunsa sub aripa rotilor, ci mai ales daca sunt masini furate. Anul trecut, s-au depus la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj noua sesizari de trafic intern de autoturisme furate.

Dornici de o masina la mana a doua, adusa din strainatate, cativa salajeni, mai ghinionisti, s-au trezit ca au platit mii de euro pe autoturisme furate. Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Salaj, Nadia Serban, anul trecut s-au inregistrat, la nivelul judetului, noua sesizari de trafic intern de autoturisme furate, iar anul acesta, in luna ianuarie, un alt caz. Autovehiculele furate din strainatate au fost depistate fie la inmatricularea autoturismelor, fie la verificarea tehnica a masinilor la Registrul Auto Roman (RAR), dar si in urma activitatilor efectuate de Serviciul de Investigatii Criminale, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj.

Insa norocul le surade acestora tocmai prin lege. Masinile descoperite ca fiind furate se indisponibilizeaza temporar, pana li se face expertiza traseologica la numarul de identificare, adica la seria de sasiu, pentru a stabili cu exactitate daca intr-adevar acea masina face obiectul urmaririi, a afirmat Serban.

Ulterior, cu voie de la anchetatori, cei depistati ca au cumparat masini furate, pot sa circule in continuare cu astfel de masini. Este suficient ca actualul client al autoturismului sa se pretinda detinator de buna-credinta, ca sa o poata scoate in trafic. Statul garanteaza insa protectie detinatorului masinii furate doar pe teritoriul Romaniei, aceasta fiind limita admisa pentru circulatie. Astfel, in loc sa se confiste masina si sa se restituie pagubitului, aceasta ramane la clientul hotilor.

Un astfel de caz s-a inregistrat anul trecut, in luna decembrie. Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale au fost sesizati de lucratorii RAR cu privire la faptul ca numitul R.A., cu domiciliul in localitatea Cizer, s-a prezentat la sediul sucursalei Salaj a RAR pentru stabilirea autenticitatii, omologarii si eliberarii cartii de identitate a unui autoturism. Cu aceasta ocazie, s-a constatat ca masina figureaza ca fiind furata din Rusia.

In urma verificarii, politistii au stabilit ca R.A. a cumparat autoturismul de la T.A., cu suma de 9.000 de euro, actele de vanzare-cumparare fiind efectuate in Spania, unde erau cei doi. In acest caz, procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj a dispus restituirea autoturismului catre actualul detinator pana la solutionarea cauzei.

Atentie la seria de sasiu!

De obicei, masinile furate din strainatate si pentru care au fost intocmite documente false sunt vandute la preturi mai mici decat cele existente pe piata auto second-hand. Traficantii prefera sa lase cateva sute de euro la pret pentru a se asigura ca scapa foarte repede de masina. Acesta este primul semn de intrebare pe care ar trebui sa si-l puna cei interesati sa isi achizitioneze un autoturism.

Surse din politie afirma ca, in majoritatea cazurilor, masinile sunt cumparate de la persoane care ademenesc potentialii cumparatori cu preturi cu mult sub nivelul pietei, convingandu-i sa plateasca banii pe masina inainte de a intra in posesia tuturor actelor. Sunt cazuri in care nici dealerii auto nu stiu ca vand un autoturism second hand furat din strainatate. Dar sunt si situatii in care acestia sunt mana in mana cu proprietarii autoturismelor.

Oamenii legii ii sfatuiesc pe cumparatori sa fie foarte atenti la seriile de identificare ale masinii, (seria motorului si a sasiului) pentru ca acestea sa nu prezinte modificari sau sa nu lipseasca cu desavarsire. In cazul in care sesizeaza ceva in neregula, potentialii cumparatori trebuie sa sesizeze politistii. Sunt si serviceuri in care se modifica seriile de identificare ale masinilor sau in care sunt dezasamblate, pentru ca mai apoi, masinile furate din tara sau din Europa, sa fie vandute drept piese de schimb. Asa se face ca pe mana politistilor nu ajunge decat o foarte mica parte din masinile furate, celorlalte fiindu-le pierduta urma.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »