Salajenii au refuzat vaccinarea contra HPV

Magazin Salajean 22 decembrie 2008 0

Salajenii au refuzat vaccinarea contra HPV In judetul Salaj, doar 82 de fetite din 1.185 de clasa a patra au primit aprobarea parintilor pentru a fi vaccinate contra virusului Human Papilloma Virus (HPV). Neincrederea in eficienta vaccinarii pentru prevenirea cancerului de col uterin si-a pus amprenta asupra campaniei initiate de Ministerul Sanatatii Publice (MSP) in data de 24 noiembrie 2008. Dupa ce s-au centralizat datele din prima etapa si s-a constatat ca doar 30 la suta dintre elevele de clasa a IV-a din tara au fost vaccinate, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a dispus prelungirea campaniei de vaccinare si, implicit, a celei de informare pana cand elevii vor intra in vacanta de iarna, respectiv 19 decembrie.

Daca primele date au dezvaluit esecul campaniei cand, si in judetul Salaj, nu au erau decat 83 de doritori, nici la cea de-a doua incercare, medicii scolari si medicii de familie nu au reusit sa mai convinga alti parinti sa accepte vaccinarea fetitelor lor de clasa a IV-a. Din contra, unul s-a razgandit si si-a retras acordul pentru vaccinarea fetei sale. Din datele furnizate de purtatorul de cuvant din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Mihai Cheseli, vineri, 19 decembrie, la ora 12:00, doar 82 de eleve de clasa a patra aveau acordul pentru vaccinare. Parintii a 1.041 de fetite nu au dorit ca odraslele lor sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, iar pentru 64 de eleve nu s-au prezentat la sedintele de informare. Pana vineri am avut inregistrat la ASP Salaj un numar de 73 de fetite de clasa a IV-a care au fost vaccinate contra cancerului de col uterin. Pentru restul, asteptam confirmarea vaccinarii din teritoriu pana luni, 21 decembrie, a declarat Mihai Cheseli. De altfel, Dana Pop, directorul executiv al ASP Salaj, si-a exprimat dezamagirea cu privire la esecul campaniei. Regret ca aceasta campanie gratuita de vaccinare nu a avut succesul pe care-l merita. N-am reusit sa-i constientizam pe parinti despre importanta acestui vaccin, care a avut o toleranta foarte buna la fetitele vaccinate, a incheiat Dana Pop.

Astfel au fost folosite cele 23 de milioane de euro pentru achizitionarea vaccinurilor care vor ramane, se pare, in vistieria Ministerului Sanatatii. Dupa o campanie facuta in graba, dupa prelungirea campaniei, ministrul sanatatii nu a reusit sa evite esecul. Parintii au refuzat sa-si lase la intepat copilele cu un ser care nu prezinta credibilitate suta la suta in eficienta sa, in plus, care ar putea prezenta unele efecte secundare neplacute. Poate ca actiunea ar fi avut un alt rezultat daca aceasta campanie de informare ar fi fost facuta pe indelete, si anume, daca la intalnirile cu parintii ar fi participat un medic de specialitate, un ginecolog spre exemplu, care ar fi fost cel mai in masura sa explice ce inseamna exact cancerul de col uterin si care sunt avantajele unui astfel de vaccin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »