Salajenii au plecat cu coada intre picioare de la bursa pentru someri

Magazin Salajean 17 octombrie 2011 0

Salajenii au plecat cu coada intre picioare de la bursa pentru someri

Angajatorii salajeni nu dispun de locuri de munca vacante pentru someri. Oferta job-urilor de la sfarsitul saptamanii trecute a fost cu mult sub asteptari daca luam in considerare faptul ca somajul la nivel de judet este in crestere. Cu toate ca au fost vacante putine locuri de munca, numarul persoanelor selectate vineri nu acopera nici jumatate din oferta prezentata.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj a organizat, vineri, la Zalau cea de-a cincea editie a bursei lunare pentru someri. Cu acest prilej, au fost ofertate 49 de locuri de munca, de catre 16 firme. Doar patru joburi au fost destinate persoanelor cu studii superioare. Potrivit estimarilor reprezentantilor AJOFM Salaj, la bursa de vineri au participat 120 de salajeni aflati in cautarea unui loc de munca. Dintre acestia, doar 15 au fost selectati in vederea incadrarii, urmand ca in cursul acestei saptamani ei sa sustina interviul sau proba de lucru.

Cu diplome, fara salariu

Unii dintre salajenii care au trecut vineri pragul agentiei s-au declarat nemultumiti de oferta de la aceasta data si ne-au spus ca posturile libere nu au fost ceea ce i-a interesat pe ei. Altii s-au plans de faptul ca au participat la diferite cursuri de pregatire profesionala, ca au doua-trei diplome, in diverse meserii, dar nu au ce face cu ele, pentru ca nu sunt posturi vacante.

Directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca a fost de parere ca numarul mic al locurilor de munca libere este specific acestei perioade reci.

Se simte ca intram in sezonul rece. Ca in fiecare an, in aceasta perioada numarul locurilor de munca scade deoarece in anumite sectoare economice se intrerupe activitatea, cum ar fi in domeniul transporturilor si al constructiilor. Indiferent de acest aspect, AJOFM Salaj va continua sa organizeze bursele lunare in a doua zi de vineri din fiecare luna. Astfel, punem fata in fata angajatori cu someri si incercam sa identificam cat mai multe locuri de munca disponibile pe piata muncii din Salaj, a precizat Romeo Sarca.

Referitor la remarca persoanelor care au participat la cursuri pe perioada cat au beneficiat de indemnizatia de somaj reprezentantul AJOFM Salaj a fost de parere ca acesti someri nu au de ce sa fie dezamagiti. Chiar daca nu au gasit acum un job, negresit vor gasi alta data. Este mult mai usor sa te angajezi cand ai mai multe posibilitati, decat atunci cand ai o singura optiune, din cauza unei singure specializari.

Amenzi pentru cei care nu anunta job-urile libere

Romeo Sarca a sustinut ca inca mai sunt firme care nu se aliniaza la prevederile legale in ce priveste anuntarea locurilor vacante la agentie. Acesta a aratat ca multe dintre ele apeleaza doar la publicitatea din mass-media. Cei care repeta aceasta abatere, nu vor mai fi doar avertizati, ci urmeaza sa primeasca amenzi de la reprezentantii AJOFM.

Reiteram faptul ca, in judetul Salaj, rata somajului a inregistrat in ultimele luni cresteri constante. La sfarsitul lunii septembrie, aceasta era de 5,91 la suta, mai mare cu 0,04 procente fata de luna august si mai mica cu 2,09 procente fata de luna septembrie a anului 2010. Daca din luna ianuarie rata somajului s-a diminuat pana in iunie de la 8,2 la suta la 5,7 la suta, din iulie aceasta a inregistrat cresteri progresive (5,8 la suta in iulie si 5,87 la suta in august). Majorarea acestor procente a fost determinata de inscrierea in evidentele agentiei a peste 800 de absolventi din promotia 2011. La aceasta data, Salajul numara 6.278 de someri, cu 49 de persoane mai mult fata de luna august.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »