Salajenii au patinat ieri pe lacul Varsolt

Magazin Salajean 7 ianuarie 2008 0

Salajenii au patinat ieri pe lacul Varsolt

Fara sa tina seama ca gheata ar putea ceda si ca in zona nu este nici un echipaj care sa intervina in situatiile de urgenta, cateva sute de salajeni, inclusiv copii, au iesit ieri la pescuit la copca si patinaj pe lacul Varsolt, care a inghetat din cauza temperaturilor scazute din ultimele zile. Alaturi de pescarii care obisnuiesc sa pescuiasca iarna la copca in lacul din Varsolt pescuitul la copca s-au aflat si familii cu copii mici, iesite pentru a-si petrece duminica in natura. Gestul ar fi fost laudabil daca lacul ar fi fost amenajat pentru practicarea sporturilor de iarna. Cum nu este vorba de asa ceva, parinti si copii s-au expus, ieri, inconstient, la riscul ca gheata sa cedeze, fapt ce ar fi avut, cu siguranta, si urmari mai neplacute decat o baie rece, la cateva grade Celsius sub 0.

Gheorghe Labo, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj, ne-a declarat ca oamenii fac totul pe propria raspundere, pentru ca in zona nu sunt echipaje care sa poata interveni in cazul in care s-ar intampla accidente. INu este interzis pescuitul la copca pe timp de iarna, dar patinajul pe lac nu este permis. Ceea ce fac oamenii acum este riscant, curata inconstienta, avand in vedere ca gheata poate ceda. Fac totul pe propria raspundere. Noi nu avem responsabilitatea de a asigura protectie pentru ce fac ei si nu exista in zona nici un echipaj care sa poata interveni in cazul in care se intampla un accidentI, a spus Gheorghe Labo.

Potrivit acestuia, cele mai apropiate echipaje ale ISU Salaj care ar putea interveni in situatii limita se afla la Zalau si Simleu Silvaniei si ar avea nevoie de 20-25 de minute ca sa ajunga la Varsolt. In aceste conditii, singurul ajutor pe care accidentatii l-ar putea primi ar trebui sa vina de la ceilalti oameni care se afla pe lac, dar, cel mai adesea, astfel de cazuri ajung sa se transforme in tragedii. Mai mult, daca gheata ar ceda, dar accidentatii ar fi scosi la timp din apa, nu ar putea fi evitat socul hipotermic la care ar fi supus corpul, avand in vedere ca temparatura apei este cu mult sub 0 grade Celsius.

Singura solutie pentru ca pe lacul de la Varsolt sa nu se mai practice patinajul de ocazie ar fi interzicerea acestui lucru de catre Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Salaj, a mai spus Gheorghe Labo.

Lacul Varsolt a inghetat in ultimele zile din cauza temperaturilor foarte scazute inregistrate in Salaj, iar oamenii l-au transformat in patinoar de ocazie pentru ca in judet nu exista amenajat nici un patinoar care sa poata fi folosit ca mod de petrecere a timpului liber in perioada rece.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »