Salajenii au dat iama in Casa verde

Magazin Salajean 19 august 2010 0

Salajenii au dat iama in Casa verdeMai putin de o luna le-a trebuit salajenilor pentru a epuiza cei aproape 1,26 milioane de lei, pe care Ministerul Mediului i-a alocat judetului in cadrul programului Casa Verde. In acelasi timp, alte judete din tara dispun de mai mult de jumatate din suma primita initial.

Dupa cum ne-a declarat Hajnalka Silaghi, consilier relatii publice in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, institutia a primit 239 de solicitari de finantare in vederea achizitionarii de instalatii de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, 90 la suta dintre acestea, adica 214 dosare, vizand montarea de panouri solare. Pentru achizitia de centrale termice pe baza de peleti, brichete ori rumegus au fost depuse 25 de cereri, in timp ce subventia pentru pompele de caldura nu a trezit interesul nimanui. Potrivit oficialilor APM Salaj, mai mult de jumatate din totalul solicitantilor sunt din Zalau, circa 20 la suta isi au domiciliul in Crasna, iar 26,5 la suta, in alte localitati ale judetului.

Programul Casa Verde, ce se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, are ca scop imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens sursele de energie regenerabila, nepoluante. Astfel, persoanele care vor sa-si inlocuiasca sistemele traditionale de incalzire cu unele ecologice pot primi de la stat subventii de maxim 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura si cel mult 6.000 de lei pentru achizitia panourilor solare si a centralelor cu peleti si rumegus. Solicitantii fondurilor vor ajunge in posesia banilor doar dupa ce vor finaliza lucrarea si va depune factura aferenta.

Deocamdata, niciun dosar salajean aprobat

Pana in prezent, Agentia Fondului de Mediu (AFM) a aprobat peste 530 de dosare, insa niciunul dintre acestea nu provine din Salaj. Nu am primit inca niciun raspuns de la AFM cu privire la dosarele aprobate pentru Salaj. Pe site-ul Agentiei a fost publicata o lista cu dosarele aprobate, insa niciunul nu apartine vreunui salajean, a mai spus Silaghi. Reprezentantul institutiei salajene a mai precizat ca, in speranta ca plafonul atribuit initial Salajului va fi suplimentat, la nivel de judet a fost intocmita o lista de asteptare, ce numara pana in acest moment 29 de persoane: Deocamdata nu stim daca vom primi fonduri suplimentare pentru <>. Asteptam sa se incheie programul, pentru a vedea daca banii neconsumati in unele judete vor fi redirectionati spre zonele in care fondurile s-au epuizat foarte repede.

Pentru anul in curs, programul Casa Verde dispune de fonduri totale in valoare de 110 milioane de lei. Finantarile se acorda dupa principiul primul venit, primul servit. Pentru a putea aplica, solicitantul trebuie sa aiba domiciliul pe teritoriul Romaniei, sa fie proprietar ori coproprietar al imobilului pe/in care se implementeaza proiectul si sa nu aiba obligatii restante la bugetul de stat ori la cel local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »