Salajenii atenteaza la economiile din banci

Magazin Salajean 30 august 2010 0

Salajenii atenteaza la economiile din banci

Intr-o singura luna, economiile populatiei s-au diminuat considerabil. Principala cauza o reprezinta scaderea veniturilor bugetarilor si a celor din sectorul privat. In acelasi timp, tot mai putini salajeni se incumeta sa se imprumute de la institutiile bancare, ca urmare a dobanzilor tot mai mari practicate si a conditiilor stricte de acordare a creditelor. Rambursarea imprumuturilor accesate in anii ce au precedat criza continua sa fie o proba de foc pentru cei mai multi dintre clientii bancilor din judet.

Populatia Salajului reuseste sa puna bani deoparte pentru zile si mai negre, desi veniturile pe care le obtine sunt in continuu regres. Astfel, daca in iulie 2009, economiile la termen ale salajenilor totalizau 467 milioane de lei, un an mai tarziu, acestea s-au majorat la 577 milioane de lei, arata datele centralizate ale Bancii Nationale a Romaniei. Cu toate acestea, de la o luna la alta, sumele pe care persoanele fizice din judet reusesc sa le depoziteze in banci scad simtitor. Mai exact, in iunie 2010, economiile salajenilor s-au redus cu 1,7 milioane de lei fata de luna precedenta, pentru ca in iulie, sa se diminueze cu inca 6 milioane de lei.

Dificultatile financiare cu care se confrunta populatia si-au pus amprenta si asupra valorii creditelor accesate. Imprumuturile in lei contractate de salajeni au scazut in iulie, raportat la luna precedenta, cu 1,5 milioane de lei, potrivit BNR, in timp ce la creditele in valuta, diminuarea este de aproape 30 milioane de lei.

In paralel cu scaderea imprumuturilor, cresterea restantelor indica faptul ca locuitorii din judet o duc tot mai greu. Fata de iunie, restantele mai mari de 30 de zile s-au majorat cu trei procente, in vreme ce comparativ cu anul 2009, saltul este de aproape 64 de procente. La final lui iulie 2010, salajenii erau inregistrati la banci cu datorii de 186,6 milioane de lei, in timp ce anul trecut, ele atingeau 114 milioane de lei.

Bancherii nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei. Din contra, ei sustin ca disponibilizarile din sectorul de stat, precum si reducerea salariilor cu 25 de procente vor da si mai multe batai de cap atat bancilor, care nu-si vor mai putea recupera banii de la clienti, cat si salajenilor care sunt, pusi in ipostaza de a nu avea suficiente resurse pentru plata ratelor lunare.

La nivel national, ultimul raport al BNR asupra stabilitatii financiare arata ca 500.000 de romani au peste trei credite. Numarul total al persoanelor care detin cel putin un imprumut este de 4,5 milioane, depasindu-l pe cel al angajatilor din economie. Valoarea restantelor pe care le aveau romanii la credite, la sfarsitul lui iulie, era de 13,8 miliarde de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »