Salajenii ar putea avea iar centre de colectare a laptelui

Magazin Salajean 1 aprilie 2008 0

Salajenii ar putea avea iar centre de colectare a lapteluiPentru a veni in sprijinul familiilor din mediul rural care se bazeaza, in traiul zilnic, pe crestera catorva animale in batatura, Institutia Prefectului Salaj a gandit un proiect care sa vina in sprijinul acestora si sa le readuca in comunitati centrele de colectare a laptelui. Prefectul Andrei Todea a declarat ieri, in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu asociatiile de profil si cu autoritatile statului in domeniul agriculturii, respectiv in domeniul sanitar-veterinar, ca ideea acestui proiect a pornit de la un studiu facut in satele judetului, care a aratat ca majoritatea salajenilor traiesc aici, si nu la oras. In plus, studiul a relevat ca populatia este imbatranita, ceea ce inseamna ca nu va dori sa acceseze fondurile europene prin care si-ar putea moderniza fermele. Ca urmare, proiectul sus amintit va veni in sprijinul acestor familii si va raspunde exact asteptarilor lor, implicand ca actori pricipali asociatiile crescatorilor de bovine, iar apoi autoritatile locale. Pentru familiile ce detin ferme de subzistenta, centrele de colectare a laptelui vor reprezenta un venit sigur, pe care se vor putea baza, iar faptul ca judetul are deja constituite asociatii de crescatori de bovine cu activitate este deja un punct castigat in proiect.

Acestea din urma vor fi, de altfel, si cele care vor avea in administrare centrele, si nu procesatorii, alte obiective urmarite prin proiect fiind modernizarea procesului de muls si valorificarea locala eficienta a laptelui.

Pentru a infiinta/reinfiinta centrele de colectare a laptelui, exista trei variante; prima din ele, si cea mai simpla, ar fi reinfiintarea lor, in localitatile care au avut asa ceva, costul total implicat fiind de aproximativ 76.000 de lei. O alta modalitate ar fi realizarea in sate a unor puncte de colectare a laptelui mobile, care sa fie amplasate pe pasuni. Acest lucru ar fi util daca se tine seama ca tot mai multe consilii locale au decis sa nu mai lase animalele sa circule prin sate. Centrele mobile, amplaste pe pasuni, ar elimina traseul bovinelor prin comune pe perioada primavara-toamna, investitia costand aproximativ 77.000 de lei.

O suma de doua ori mai mare ar trebui alocata pentru crearea unui centru fix de colectare a laptelui fix, mai ales daca in localitati nu ar fi existat asa ceva nici inainte. In acest caz, ar fi necesari aproximativ 143.000 de lei, dar oamenii ar avea certitudinea ca au o unitate care indeplineste toate conditiile cerute in UE.

Cei care se vor decide ca doresc asemenea centre in comunitati, vor primi asistenta din partea Institutiei Prefectului pe partea de intocmire a documentatiei, precum si pentru punerea proiectelor pe hartie. De asemenea, Prefectura le va asigura incheierea acordurilor cu procesatorii de lapte si va ajuta aplicantii sa gaseasca surse de finantare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »