Salajenii, amenintati cu blocarea conturilor din banci

Magazin Salajean 12 martie 2010 0

Salajenii, amenintati cu blocarea conturilor din banci

Sute de salajeni s-ar putea trezi de luna viitoare cu conturile bancare blocate, pentru simplul fapt ca nu s-au sinchisit sa se deplaseze la banca ai caror clienti sunt ca sa-si actualizeze datele de identificare personala. Obligate sa se conformeze printr-un regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), institutiile bancare ce activeaza pe piata locala au demarat in urma cu aproape sase luni, campanii de actualizare a acestor date. Termenul limita pentru rezolvarea acestei probleme a variat de la o banca la alta, insa in majoritatea cazurilor clientilor li s-a dat ragaz pana in luna octombrie a anului trecut.

Pentru ca nu toti romani vizati s-au inghesuit la ghisee pentru a-si actualiza datele, cateva banci au decis sa prelungeasca termenul. Si acesta este pe punctul de a expira, insa. Clientii Bancpost si OTP Bank au la dispozitie mai putin de trei saptamani pentru a se prezenta la sediile unitatilor teritoriale. La Banca Comerciala Carpatica, ultima zi este 8 aprilie, in timp ce Raiffeisen Bank a optat pentru 9 aprilie. Dupa aceste date, bancile pot sa restrictioneze efectuarea anumitor operatiuni pe contul clientilor, pana ce acestia isi vor onora obligatia.

Potrivit prevederilor Regumentului BNR nr. 9/2008 privind cunoasterea clientelei, fiecare persoana fizica ori juridica, detinatoare a unui card, cont bancar, credit, are obligatia de a se prezenta la sediul institutiei bancare al carei client este, pentru a furniza o serie de informatii despre persoana sa. Documentul amintit stabileste ca normele de cunoastere a clientelei, elaborate de fiecare institutie de credit, trebuie sa corespunda naturii, volumului, complexitatii si intinderii activitatii acesteia si sa fie adaptate la gradul de risc asociat categoriilor de clienti si la gradul de risc al produselor si serviciilor oferite.

Astfel, bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa obtina de la clientii lor niste informatii standard, precum adresa, CNP, numarul de telefon, e-mail, ocupatia, numele angajatorului. Cei care detin o functie publica importanta trebuie sa precizeze asta functionarului de la ghiseu. Unele banci solicita clientului sa mentioneze daca a facut sau face parte din vreun partid politic si care este sursa fondurilor depuse in cont. Un tratament special va fi aplicat celor care prezinta un grad de risc potential mai ridicat, mai precizeaza regulamentul Bancii Nationale.

Aplicarea acestor masuri este impusa de catre Comisia Europeana si este valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, sustine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »