Salajeni trimisi in judecata pentru procurarea de permise auto pentru analfabeti

Magazin Salajean 12 mai 2010 0

Salajeni trimisi in judecata pentru procurarea de permise auto pentru analfabeti

Cinci salajeni descoperiti in primavara acestui an de organele de cercetare ca facand parte dintr-o retea ce inlesnea obtinerea de permise de conducere din Ungaria pentru romani care nici nu stiu carte au fost trimisi in judecata de procurorii de la Serviciul Teritorial Cluj al Directiei Nationale Anticoruptie. Cei cinci sunt deja arestati preventiv, alti 19 salajeni fiind trimisi in judecata in acest caz, in stare de libertate.

Procurorii din cadrul DNA Cluj au mai facut ieri un pas in anihilarea retelei coordonate din Salaj si prin care numerosi cetateni din Romania au obtinut permise de conducere eliberate in Ungaria, chiar daca abia au stiut sa citeasca. Astfel, Radu Budai si Varga Ianos sunt acuzati de comiterea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata, Mircea Perte si Cristian Colompar sunt acuzati de complicitate la trafic de influenta in forma continuata, in timp ce al cincilea salajean trimis in judecata si care e deja in arest preventiv este Stelian Haraga, acuzat de complicitate la trafic de influenta in forma continuata si de cumparare de influenta.

In fata instantei, procurorii au aratat ca in perioada anilor 2008-2009, Radu Budai si Varga Janos si-au traficat influenta pe care au pretins ca o au pe langa functionari din cadrul autoritatilor din Ungaria ce au ca atributii examinarea candidatilor care doresc sa obtina permisul de conducere a autovehiculelor si eliberarea acestor documente in favoarea inculpatilor Iancau Florin, Ciurar Traian, Maghiar Paul Claudiu Sebastian, Rostas Valean, Covaciu Viorel, Varga Alexandru, Nemeti Adrian, Lacatus Gheorghe, Budai Tiberiu Emil, Lakotos Ioan,Lakotos Traian, Roz Stefan, Cenghetius Ioan, Haraga Liviu, Haraga Stelian, Roja Ioan (tatal si fiul) si Banciu Suraj (majoritatea analfabeti sau cu minime cunostinte scolare), arata DNA.

Potrivit DNA Cluj, toti cei care au obtinut astfel permisele de conducere nu au urmat scoala de soferi in Ungaria, desi figurau ca inscrisi la cursuri.

La proba teoretica a examenului, cumparatorii de influenta erau ajutati de catre translatorul ce asigura traducerea intrebarilor si raspunsurilor din limba maghiara in limba romana si invers. Translatorul le comunica cumparatorilor de influenta raspunsurile corecte la chestionare. La probele practice acestia erau ajutati de instructori auto, cetateni maghiari, care se aflau impreuna cu ei in autoturism, pe parcursul sustinerii acestor probe, sustine DNA.

Pentru fiecare permis facilitat, cei doi inculpati pretindeau de la clienti o suma cuprinsa intre 2.000 de euro si 3.000 de euro. Valoarea totala a sumelor primite de la cumparatorii de influenta de inculpatii Budai Radu si Varga Janos se ridica la suma de 37.350 euro, din care beneficiul personal este de 22.612 euro, diferenta fiind remisa cetatenilor maghiari, se arata in rechizitoriul DNA.

Alti cinci salajeni implicati in afacerea necurata a permiselor auto – Florin Lakotos, Stelian Haraga, Mircea Perte, Cristian Colompar si Kalman Varga

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »