Salajeni despagubiti pentru bunurile nationalizate

Magazin Salajean 3 octombrie 2007 0

Salajeni despagubiti pentru bunurile nationalizate

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire pot depune, in aceste zile, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), dosarele pentru acordarea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea. Acest lucru este reglementat de O.U.G. 81/2007. La finele lunii iunie, Guvernul a modificat legislatia privind Fondul Proprietatea, stabilind ca persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist vor putea sa primeasca despagubiri in numerar, in limita a 500.000 de lei, sau pot opta pentru actiuni la Fondul Proprietatea, pe care le vor putea vinde la Bursa dupa listarea Fondului. Potrivit modificarilor legislative, dosarele de despagubire depuse de solicitanti trebuie sa includa un aviz de legalitate din partea Institutiei Prefectului.

Potrivit Biroului de presa al Prefecturii Salaj, in judet exista depuse pana acum patru astfel de dosare, ce privesc proprietati din Zalau care au fost nationalizate de regimul comunist. Este vorba de un teren si trei cladiri, dintre care una a fost demolata. In toate cele patru cazuri, despagubirile se vor face in bani.

Conform ANRP, la nivel national, despagubirile vor fi puse in plata in maximum 15 zile de la data existentei disponibilitatilor financiare, solicitantii avand posibilitatea de a alege intre primirea sumei cash pana la contravaloarea a maximum 500.000 de lei noi pentru fiecare dosar conexat de despagubire. In cazul in care cuantumurile ce trebuie primite sunt mai mari de o jumatate de milion, ele vor fi convertite automat in actiuni la Fondul Proprietatea. Totodata, daca despagubirile sunt de maximum 250.000 de lei, se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata.

Ca sa lamureasca pe deplin problema despagubirilor, presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, a declarat saptamana trecuta ca despagubirea in bani a fostilor proprietari deposedati de regimul comunist va avea loc dupa ce Fondul va plati dividendele aferente anului trecut, operatiune estimata sa aiba loc in jurul datei de 1 noiembrie. Sumele incasate de Fond din dividende sunt, de altfel, si sursa de finantare a despagubirilor, dar ele vor fi completate si de alte surse, pentru ca vor fi insuficiente pentru rezolvarea tuturor dosarelor care sunt asteptate de la populatie.

Ca sa linisteasca spiritele in privinta disponibilitatilor pe care le are Fondul Proprietatea, Paunescu a informat ca acestea sunt in valoare de 150 milioane de euro, plasate in depozite la BCR, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »