Salajeanul Cornel Puscas, vicepresedinte al Asociatiei Rumeno Moldava: Romanii din Italia, sufleteste, sunt saraci

Magazin Salajean 14 decembrie 2006 0

Salajeanul Cornel Puscas, vicepresedinte al Asociatiei Rumeno Moldava: Romanii din Italia, sufleteste, sunt saraciLa Ravenna, in Italia, am stat de vorba, cu ocazia manifestarilor organizate de Asociatia Rumeno Moldava in cinstea Zilei Nationale a Romaniei, in 8 si 9 decembrie a.c. (despre care am scris in editia de marti a cotidianului Magazin Salajean), cu presedintele si vicepresedintele acestei asociatii, Marinela Ciochina, respectiv salajeanul Cornel Puscas.

Sa ajute Dumnezeu la tot romanul

Rep.: Ati venit in Italia pentru nevoi materiale?

Cornel Puscas: Nu. Eu am cunoscut multa lume, multi romani din aceasta zona si mi-au spus Cornele, e nevoie de tine acolo, pentru ca marochinii, islamii au sedii, sunt organizati, romanii din zona aceasta nu au pe nimeni. Sunt cazati prin periferii. Sunt foarte multi salajeni aici. De regula, salajenii stau prin case nenorocite. De cand am venit, au inceput sa-si cumpere si ei case. Sunt prieten cu multi directori de banci, le fac niste facilitati, pentru a cumpara o casa. In stilul acesta, reusesc si romanii sa intre in Centru. Pentru ca sunt toti marochinii care nu lucreaza, de fapt, dar au case in centrele oraselor. Peste tot aici. Romanii, sarmanii, sunt oameni muncitori, dar care traiesc departe de centrul orasului si de civilizatie. Eu cat voi fi aici si mi-a ajut-a Dumnezeu, sincer, ii voi ajuta. Si aceasta manifestatie am facut-o pe banii mei, sincer, si nu imi pare rau. O sa ma rog pentru parintii mei. In rest, sa ajute Dumnezeu la tot romanul.

Rep.: Este o boala a romanilor de a se sapa oriunde sunt?

C.P.: Este o boala a romanilor, sincer. Romanii sunt saraci in Romania, cand apar aici, in Italia, eu va spun adevarul, pentru ca am cercetat lucrurile acestea. Romanii, cand ajung in Italia, la un salariu, la o retributie de 1.000 de euro, sa zicem 800-1.000 de euro/luna, va spun ca au nevoie de liniste. Pentru ca toti lucreaza, toti sunt ocupati. Un roman cand ajunge in Italia nu are chef de discutii, de palavre, de Basescu si de alte probleme. Romanul cand ajunge in Italia are nevoie de liniste si de pace, sa-si poata duce mai departe munca lui. Eu m-am luptat, am facut o asociatie pe toata Emilia-Romagna, dar romanii de aici sunt obositi, sunt saraci, sufleteste sunt saraci, chiar daca banii vin. In Romania nu au avut bani, aici au bani, dar nu au familie si alte lucruri. Nicicum nu e bine.

Rep.: Se castiga bine aici?

C.P.: Bine…Dupa efortul pe care il depui. Eu am facut naveta 60 de km pe zi cu bicicleta ca sa-mi gasesc un loc de munca, prima data. 60 de km in fiecare zi. Dvs. credeti sau nu? Va spun eu sigur. E greu sa castigi un ban aici. Ca romanul nu e harnic nici unul.

Rep.: Cum sunt priviti romanii de catre italieni?

C.P.: Sunt priviti foarte, foarte prost in Italia.

Rep.: De ce?

C.P.: Nu stiu. In ultima vreme, sunt priviti mai bine. Pentru ca am inceput sa facem spectacole, am adus capete de afis, am facut niste activitati socio-culturale. Ma voi lupta pana in capat.

Un lucru formidabil

Rep.: O scurta apreciere despre activitatile organizate aici in cinstea zilei de 1 Decembrie…

Marinela Ciochina: Mi-as face o critica. O critica pentru ca, ieri, nu l-am prezentat indeajuns pe vicepresedintele asociatiei noastre, Cornel Puscas. Aceasta este o autocritica. Aprecieri? Cum am spus, oricum va fi un succes. Faptul ca ne intalnim, faptul ca ne cunoastem, faptul ca aici unde suntem, italienii, printre care noi traim, cunosc traditiile, portul, cultura, artistii, poetii nostri, din tara noastra de bastina, pentru noi este un lucru formidabil. Si asta am facut-o datorita dvs. (a delegatiei din Salaj – n.r.) si a lui Cornel.

Rep.: Cam cati romani sunt aici, oficial, neoficial?

M.C.: De cand am cerut de la primarie sa trimita invitatii la toti romanii si moldovenii, mi-au dat 680 de adrese de capi de familii. Dar, in provincia Ravenna suntem peste 3.000. In regula. Cei care sunt fara documente, ori cu viza aceea de 90 de zile, sunt cu mult mai multi. Suntem o comunitate foarte numeroasa. De exemplu, intr-o statiune vestita de pe litoralul Marii Adriatice, sigur 75 la suta din personalul angajat este reprezentat de romani.

Rep.: Care sunt principalele probleme ale romanilor din Italia?

M.C.: O problema foarte dureroasa, poate nu-i cuvantul just, este ca multi dintre noi care au terminat o facultate, sau chiar doua facultati, vin aici si diploma lor nu este recunoscuta. De ce cele mai multe ori trebuie sa incepi sa lucrezi la batrani, sau la curatenie. Incet, incet cei care au forta, pot sa faca cursuri, dar si acestia trebuie sa fie sustinuti, sa fie intretinuti pe perioada in care fac cursurile. Sunt foarte multi care nu pot face cursuri, ca sa se specializeze, sa se recalifice pentru ca nu au cum sa se intretina. Sunt, practic, nevoiti, sa lucreze in munci necalificate, ca si muncitori necalificati.

Rep.: Cum este privita comunitatea romaneasca?

M.C.: Comunitatea romaneasca pot sa spun ca este privita bine. Dar, cum se spune, nu exista padure fara uscaturi. Presa locala, presa nationala mai publica notite, flash-uri unde spun un roman si-a omorat amanta, un roman a batut pe cineva, o banda de romani a falsificat

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »