Salaj – judetul sutelor de avorturi

Magazin Salajean 29 martie 2007 0

Salaj - judetul sutelor de avorturi

Un subiect inca, la noi, oarecum tabu este cel legat de educatia sexuala si, implicit, de avorturi, chiar daca acum traim intr-o societate libera, iar cosmarul femeilor de dinainte de 1989, cand avortul era interzis (in afara de cazurile argumentate ca necesare din punct de vedere medical), pare-se ca s-a evaporat. Un subiect dezbatut pe larg, de exemplu in societatile catolice, unde au avut loc chiar referendumuri nationale pentru interzicerea sau nu, oficiala, a avortului. Dupa cum se stie, Biserica Ortodoxa Romana s-a pronuntat impotriva avortului, considerat ca si crima, fiind vorba aici de pruncucidere. De partea cealalta, autoritatile laice incearca sa diminueze numarul avorturilor, si prin ceea ce se numeste educatie sexuala, planificare familiala s.a. Cu cat succes, ramane de vazut. Cert este ca si in Salaj, evident, au loc numeroase avorturi. Oficial, numarul acestor cazuri este in scadere fata de anii trecuti.

Statistici & statistici

O statistica pusa la dispozitia noastra de dr. Dana Pop, director executiv interimar al Autoritatii de Sanatate Publica Salaj, arata ca, in anul 2006, in judet au fost inregistrate un numar de 405 avorturi, din care la cerere 198. Marea majoritate a cazurilor de intrerupere a sarcinii provin din mediul rural (248). Facem precizarea ca aceste cazuri se refera la cele inregistrate in spitalele publice. Anii trecuti, de exemplu, in anul 2005, au fost inregistrate un numar de 420 de cazuri de intrerupere a sarcinii, iar in anul 2004 un numar de 432 de cazuri. Revenind la cazurile inregistrate in 2006, cele mai multe cazuri – 95 – sunt la femei intre grupa de varsta 25 – 29 de ani. Un numar mare de cazuri – 55 – au fost inregistrate la grupa de varsta 15 – 19 ani.

Dr. Dana Pop explica scaderea numarului de cazuri prin succesul Programului national, demarat de Ministerul Sanatatii, Cresterea accesului la servicii de sanatate a reproducerii, program aplicat si in judetul Salaj, si care, in esenta, vizeaza distribuirea de contraceptive si derularea de programe educationale, in special in mediul rural, cat si pentru elevi, studenti si someri, indiferent de domiciliu. Programul se deruleaza si prin cabinetele de planificare familiala din Zalau si Simleu Silvaniei, precum si prin medici scolari si de familie din Jibou si Cehu Silvaniei.

La Spitalul Judetean Salaj – Zalau, in anul 2006, conform unei situatii furnizate, la cererea noastra de conducerea unitatii, au fost inregistrate un numar total de 230 de avorturi, din care, la cerere, un numar de 39. Cele mai multe cazuri de avort inregistrate anul trecut -119 – sunt cele de tip spontan incomplet, fara complicatii. In anul 2005, la acelasi Spital Judetean, au fost inregistrate 204 avorturi, din care 136 de tip spontan incomplet, fara complicatii. Dupa cum se poate observa, daca pe total judet numarul cazurilor de avort este in scadere, la Spitalul Judetean este in crestere.

Educatia sexuala, prioritara

Sa spunem ca o buna parte dintre avorturi nu au loc in spitale, ci in cabinetele de specialitate obstetrica-ginecologie. In Salaj sunt actualmente inregistrate 11 asemenea cabinete, putandu-se face avorturi in 5 dintre ele, 4 din Zalau si 1 din Jibou. Dr. Dana Pop spune ca este vorba despre oameni seriosi, la medicii de la aceste cabinete, care raporteaza cazurile de avort. Asa ca, in opinia sa, nu are cum sa fie o diferenta foarte mare intre numarul cazurilor raportate oficial (fie ca au avut loc in spitale, fie la cabinetele private) si numarul celor neraportate. Dr. Dana Pop ne-a mai spus ca una dintre principalele modalitati prin care se poate reduce numarul avorturilor este educatia sexuala, chiar incepand din gradinita. O mai mare nevoie de asemenea educatie este in mediul rural, unde se manifesta cele mai mari reticente pentru discutarea acestui subiect. Un rol important in educatie, fireste, ar trebui sa aiba si, sau mai ales, scoala.

Avortul, pacat de moarte

Protopopul ortodox al Zalaului, pr. Stefan Lucaciu, ne-a declarat: Dupa conceptia Bisericii noastre, viata este un dar de la Dumnezeu. Totul trebuie lasat in seama lui Dumnezeu. Se presupune ca fatul reprezinta o noua viata. Asa ca, respectand porunca biblica – Sa nu ucizi! – noi ii indemnam pe credinciosi, in special pe viitoarele mame la multa staruinta, pentru a nu ajunge sa faca acest pacat de moarte!.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »