Saizeci de zile bonus pentru inmatricularea masinilor la vechea taxa de poluare

Magazin Salajean 6 ianuarie 2011 0

Saizeci de zile bonus pentru inmatricularea masinilor la vechea taxa de poluare

Aproximativ 60 de zile mai au la dispozitie proprietarii de autovehicule pentru inmatricularea masinilor la vechea taxa de poluare, chiar daca valoarea acesteia a fost majorata de la 1 ianuarie 2011, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta. Acest bonus vizeaza insa doar autovehiculele pentru care proprietarii pot face dovada achizitionarii masinilor inainte de 31 decembrie 2010.

Desi taxa de poluare marita a speriat multi dintre romani, proprietarii de autovehicule trebuie sa stie ca mai au o sansa sa-si inmatriculeze masinile si in cursul acestui an la vechea taxa. Acestia trebuie sa indeplineasca anumite conditii specificate in ordonanta. Potrivit sefului Compartimentului de Inmatriculari din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Salaj, Sorin Tirlea, proprietarii de autovehicule trebuie sa demonstreze prin acte legale achizitionarea de autovehicule inainte de finele anului trecut.

Pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare pana la data de 1 ianuarie 2011. Pentru a beneficia de aceste prevederi, proprietarii de autovehicule trebuie sa faca dovada achizitionarii masinilor pana la data de 31 decembrie, anul trecut.

De asemenea, aceste persoane trebuie sa prezinte autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, in vederea luarii in evidenta, pana la data de 31 ianuarie 2011, o cerere insotita de documentele doveditoare achizitionarii autovehiculului inainte de finele anului 2010 precum si o declaratia pe propria raspundere, in forma autentica, din care sa reiasa ca autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 31 decembrie 2010. In plus, pentru a beneficia de vechea taxa de poluare, proprietarii de autovehicule trebuie sa incheie, in termen de maximum 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta mentionate, toate formalitatile pentru efectuarea inmatricularii, a mentionat Sorin Tirlea.

De aceste prevederi beneficiaza proprietarii autovehiculelor pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 31 decembrie 2010 si pentru care s-a platit integral ori un avans, autovehiculelor ce au fost introduse in tara si pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 31 decembrie 2010, ori a autovehiculelor pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa inainte de 31 decembrie 2010.

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 118 din 30 decembrie 2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 888 din 30 decembrie 2010, valoarea taxei de inmatriculare a fost majorata incepand cu data de 1 ianuarie 2011. Astfel, si cele mai economice automobile noi vor plati o taxa de poluare in valoare de 50 de euro, in timp ce valoarea acesteia urca pana la aproape 1.900 de euro pentru masinile cu motoare de peste 4,0 litri.

Conform datelor Ministerului Mediului, cea mai mica taxa de poluare din topul celor mai bine vandute masini de pe piata locala porneste de la aproximativ 70 de euro si este valabila pentru motoarele de 1,2 litri care se regasesc pe modele precum Dacia Logan, Volkswagen Polo sau Renault Symbol. Din topul celor mai bine vandute masini de import, cele mai mari taxe sunt platite de modelele cu motoare de 1,6 litri, cum ar fi Ford Focus sau Skoda Octavia, in aceste cazuri valoarea taxei urcand la aproape 330 de euro.

Pana la aceasta data insa, in judetul Salaj, nu a fost inmatriculat niciun autovehicul cu noua taxa. In cursul anului 2010 au fost inmatriculate 10.798 de autoturisme, cu doar aproximativ 300 de autovehicule mai mult fata de anul 2009. De asemenea, pe parcursul anului trecut au fost eliberate 14.111 de autorizatii provizorii, in timp ce in urma cu doi ani, numarul acestora era de doar 10.699 de astfel de autorizatii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »